Így zárta Keszthely az EP és a Zala vármegyei voksolást

2024. június 10. (hétfő)
KesztHelyi identitás

A kormánypárt gyengébben, az ellenzék pedig erősebben szerepelt Keszthelyen a vármegyei eredményekhez képest. A Zala listás voksoláson 15 mandátumért versengtek a pártok. A FIDESZ-KDNP 9 képviselőt delegálhat a vármegyeházába.

A Zala vármegyei listás választás keszthelyi szavazóköreiben 8667 érvényes szavazólapot számoltak össze a bizottságok. Ezek közül a legtöbbet, 47,48 százalékot a FIDESZ-KDNP listájára adták le az állampolgárok.  Ez elmarad a zalai összesített aránytól, ami 57,27 százalék. Ez 9 mandátumot jelent a kormánypárti politikusoknak.

Keszthelyen a Momentum kapta a második legtöbb voksot, 1316-ot, ami 15,18 százalék, a vármegyében pedig 11,97 százalékot szerzett a párt, ami két képviselői helyet biztosít a vármegyeházán.

A Demokratikus Koalíció Keszthelyen 14,93, Zalában 11,78 százalékot kapott, ami szintén két mandátumot jelent.

A Mi Hazánk lett a negyedik, 13,49 százalékot kaptak Keszthelyen, míg a vármegyében meghaladták a 15 százalékot, ők is két képviselőt delegálhatnak a vármegyei testületbe.

A VAN Közéleti Egyesület Keszthelyen csaknem 9 százalékot szerzett, Zalában viszont a 4 százalékot sem érték el, így nem szereztek mandátumot.

Az Európai parlamenti listák közül Keszthelyen szintén a FIDESZ-KDNP-t választották a legtöbben. Az országos arányt is meghaladta a helyi eredmény. 11 kormánypárti képviselő kap helyet az Európai Parlamentben.

A TISZA párt az érvényes szavazatok harmadát, 33 százalékot kapott Keszthelyen, az országos 29,69 százalékkal 7 mandátumot szereztek.

Az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek szövetség mindössze 7,3 százalékot szerzett a városban. Az országos listán kapott 8,1 százalékkal 2 EP képviselői helyet szereztek.

A szavazatok 99,97 százalékos feldolgozottságánál 6,76 százalékon áll a Mi Hazánk az országos listán, ami jelenleg 1 mandátumot jelent. A radikális párt Keszthelyen 5,7 százalékot kapott.

A Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP-Zöldek, a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Jobbik, a Második Reformkor Párt és a Megoldás Mozgalom sem érte el az 5 százalékot – sem országosan, sem Keszthelyen – így ők nem juttattak képviselőt Brüsszelbe.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek