II. János Pál és Mindszenty szobor – Keszthelyről

2015. június 19. (péntek)

Nemrég került Tóthfalu községbe II. János Pál pápa mellszobra. Az innen több mint háromszáz kilométerre lévő szerbiai falucska lakói a pápai nunciust is meghívták az avatási ünnepségre. A szobrot a keszthelyi Túri Török Tibor készítette, akit azóta Budapestről is felkerestek egy ajánlattal.

Hamarosan elkészül Magyarország utolsó hercegprímásának, Mindszenty Józsefnek a mellszobra, amely hamarosan a híres jáki templom budapesti másába, a Lehel téri plébániatemplomba kerül. Spanyol művészagyagból készül a mű, ami égetés után különleges keménységű lesz. Túri Török Tibor az elkövetkezendő napokban kiégeti, szárítja, majd egy különleges eljárással arany és kék bevonatot kap. Körülbelül két hét múlva szállítják a fővárosba, ahol a templom kertjében helyezik majd el.

A mellszobor megrendelője, a templom lelkésze a sajtóból értesült arról, hogy Tóthfaluban a keszthelyi művész alkotását állították ki. A II. János Pál pápát ábrázoló szobrot május végén avatták fel. A mindössze hatszázötven fős észak-bácskai falucskában az első alkalommal megrendezett Pünkösdirózsa- és Virágfesztivál keretében került sor a nemrégiben szentté avatott pápa mellszobrának átadására. A lendületesen fejlődő és falusi turizmusáról ismert Tóthfalu lakossága csaknem teljesen magyar anyanyelvű.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)