Illatokról szólt a tárlat

2024. február 19. (hétfő)

Sikeres volt Keszthelyen is az Illatok kalandjátéka című interaktív kiállítás. A CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny nyertes tárlat már több városban is népszerű volt, a keszthelyi és a térségi oktatási intézményekből is számos csoport érkezett, de több család és egyéni érdeklődő is kíváncsi volt az összeállításra. A tárlat február 8. és 17. között volt látható a Balaton Színházban.

Tömény, szédítő, szúrós és orrfacsaró szagok is voltak a tárlaton. A kaland során a résztvevők kideríthetik, hogy képesek-e felismerni és megnevezni a különféle illatokat, miközben játszva tanulhatnak a szaglás és a szagérzékelés összetett jelenségéről.

„Sok mindent tanultam, mert ezek az illatok mindig különbözőek. Például meglepett az, hogy a virágok nekem fertőtlenítő szaghoz hasonlítottak a legtöbbet. Meg az űr szagára is vártam, bár nem tudom, hogy mihez hasonlítsam azt a legjobban.” – osztotta meg Kiss Veronika Gréta.

Az Életfa Általános Iskola tanulói nagyon élvezték a küldetést, hogy minél több illatot ismerjenek fel.

„Szerintem elég szuper ez a kiállítás és csupa jó illatokkal van tele.” – mondta el Léránt Liza.

Játékkártyák segítették a csapatokat, ezekkel lépésről lépésre kerülhettek egyre közelebb a célhoz. A szöveges segítség mellett három lehetséges válasz is szerepelt ezeken.

„Úgy, hogy meg vannak szabva, hogy mik lehetnek, úgy azért már kicsit könnyebb, de azért nehéz kitalálni az illatokat.” – vélte Heizler Eliza.

A tanulóknak nagyon tetszett a kiállítás. Minden állomáson más és más típus közül kellett kiválasztaniuk, hogy melyik lehet a megoldás. Virág, gyümölcs, termések mind szerepeltek a feladatok között.

„Sok illat volt, sok dolgot lehetett megszagolni, nagyon szépek voltak az illatok. És imádtam azokat megszagolni.” – emelte ki Varjassi Sheila Judit.

A kiállítás célja, hogy azt végigjárva a látogatókat bevezessék a szaglás tudományába, az orrok és ormányok titkaiba, az illatok és szagok világába. Számos ismertető is szerepel a tárlaton, videók segítségével pedig meglepő tényekkel is ismerkedhetnek az érdeklődők. Meg lehetett szagolni az űr vagy például a babaszoba illatát, de azt is megtudhatták a résztvevők, hogy mi köze van a kanárinak a bányászokhoz. A tárlat szervezői pályázat útján állították össze a kiállítást, melyet az országban 6 helyszínen tudnak bemutatni. A Balaton Színház az ötödik állomás volt.

„A kiállítás arról szól, hogy hogyan is működik az orr, a szaglás és a szaglószervek. Úgyhogy mindenki kipróbálhatja az illatokat. Különböző kártyákkal megtanulhatja azt, hogy mi az, amit érzékel, mi az, amit nem, mi a különbség esetleg az állatok szaglószervei, vagy a szaglás folyamata és az emberi szaglószervek között. És nagyon érdekes, hogy az idejövő keszthelyi és környékbeli óvodás, középiskolás, de család csoportokból mindenki talált eddig egy olyan szegmenst, ami megszólította. Tehát tényleg átfogó, hogy az óvodástól a nyugdíjasig megszólított mindenkit.” – összegezte Stadler Tímea Kinga a Goldmrak Károly Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.

A kiállítás végén egy illatokról szóló rövid mesét is megnézhettek a látogatók. Az Illatok Kalandjátékát eddig Kondoroson, Kazincbarcikán, Tiszakécskén és Kecskeméten is bemutatták. Keszthely után Dombóvárra költözik a tárlat.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek