Illegális hulladéklerakó felszámolása

2012. szeptember 10. (hétfő)

A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület sikeres pályázata és az önkormányzat támogatása tette lehetővé a több száz köbméter illegális szemét elszállítását.

A Keszthely határában lévő Kárpát utcában, közterületen évek óta halmozták fel a szemetet. Az illegális lerakó telepen 2010 tavaszán tűz ütött ki, ami veszélyeztette a közelben lévő lakóházakat. A terület 100%-ban önkormányzati tulajdon. A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület Pályázott a Vidékfejlesztési Minisztérium, „Az illegális hulladéklerakók felszámolásának feladatai támogatására” című kiírt pályázaton. Sikeresen. Kétmillió forintot nyertek, azonban az összeg nem volt elég a terület teljes megtisztításához.

Keszthely Város Önkormányzata Turisztikai, Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága 1,6 millió forinttal egészítette ki a projekt összegét. A munka kivitelezését a barcsi Tiszta Lakóhely Környezetevédelmi Vállalkozás nyerte el. Augusztus közepétől napjainkig – a Balaton Geodézia által felmért – 468 köbméter földdel keveret szemetet szállított el.

A keszthelyi és barcsi környezetvédők önkéntes munkát is vállaltak a hulladék összeszedésében. A megtisztított területre ajándék gyümölcsfákat ültetnek a jövő héten, melyek csupán öntözést igényelnek. A legnagyobb probléma, hogy folyamatosan hordanak a területre szemetet, s, hogy ne lehessen azonosítani fel is gyújtják. A napokban is többször égett a gyep a környéken.

(forrás, fotó: Keszthelyi TV www.tvkeszthely.hu)