Ilyen volt a KeszthelyFest

2023. július 10. (hétfő)
KesztHelyi identitás

A nyugat-balatoni nyár legkiemelkedőbb rendezvénye a KeszthelyFest. A négynapos rendezvényt olyan fellépők színesítették, mint Presser Gábor, Szikora Róbert vagy az Első Emelet. A zenei produkciók mellett kiemelt figyelmet kaptak az irodalmi és más kulturális programok.

A dal a miénk című híres LGT-sláger is felcsendült péntek este a 35 éves Csík Zenekar és Presser Gábor közös koncertjén. A pop- és népzene ilyetén ötvözése sikeres vállalkozásnak bizonyult. Ez volt a KeszthelyFest leglátogatottabb programja, a Nagyszínpad előtti tér zsúfolásig megtelt.

Csík János zenekarvezető: „Nemcsak nekünk, a közönségnek, hanem még Pici bácsinak is tetszik. És ez egy fontos alapja annak a kölcsönös tiszteleten alapuló egyfajta barátságnak. És azt hiszem, hogy ő is zeneileg is és emberileg is elégedett velünk.”

Az esti nagykoncert előtt Krisz Rudi szórakoztatta a már akkor szép számú fesztiválozókat. Legnagyobb slágereit a rajongók együtt énekelték kedvencükkel.

„Nagyon-nagyon jó volt a közönség, nagyon hálás közönség volt. Éreztem rajtuk, hogy már rég találkoztak velem. Úgyhogy ez nekem is nagyon jó érzés volt, hogy ennyien voltunk és közösen óriásit tudtunk énekelni.” – mondta Krisz Rudi. 

A kísérőprogramok között a Pethő-udavarban az olasz zenéről és kultúráról hallhattak az érdeklődők, a Várkertben Herczegh Andrea és Vágó Piros mentes főzőshow-val hívta fel a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára, a Fő téren pedig helyi alkotók látványfestéssel színesítették a kínálatot.

Az Első Emelet is színpadra lépett a KeszthelyFesten. A 41. évét taposó zenekar első sikerei a 80-as évek balatoni turnéin voltak, így nagy öröm volt számukra a visszatérés.

Patkó Béla ‘Kiki’„Körbejártuk a Balatont többször, minden évben, és itt is voltunk, és persze Siófokon, aztán átmentünk a füredi oldalra. A Balaton nagyon jó, nagy csibészségek időszaka volt.”

Az Első Emelet koncertjére megtelt a Fő tér, a legfanatikusabb rajongók már órákkal a kezdés előtt lefoglalták a számukra legjobb helyeket az első sorban. Sokaknak ez a zenekar és a slágereik jelentik a fiatalságukat.

„Nagyon jók a zenészek, nagyon jó a szövegíró, minden tökéletes. – És közvetlenek. – Igen, ezt akartam mondani, emberként is a legjobbak.” – mondta az első sorban tomboló Somlói Mihály és Varga Henrietta. 

Történelmi és filmes vetélkedővel is várták az érdeklődőket. A Pethő-ház udvarában egy csendes, meghitt környezetben adhattak számot tudásukról a résztvevők.

A zárónapon a Dirty Slippers kezdte a koncertek sorát. A 2005-ben Gyulán alakult együttes a jól ismert slágerei mellett új dalait is elhozta Keszthelyre. A tagok nemrég jöttek haza Londonból, ahol az Abbey Road Studioban dolgoztak az új lemezükön.

A sétálóutcán már délután jó volt a hangulat, a kisszínpadon egymást váltották a DJ-k. A gasztronómiai kitelepülőknél és a borászatoknál sokan álltak sorba. A négy este során senki nem maradhatott éhes vagy szomjas Keszthelyen.

Nagy Gábor borász: „Nagyon jó a fesztivál, nagyon jó a hangulat. Láthatóan az emberek örülnek, szeretik ezt a rendezvényt, szívesen jönnek.”

Vasárnap este Szikora Robi és az R-Go lépett fel a nagyszínpadon. A Fő tér zsúfolásig telt rajongókkal, akik együtt énekelték a dalokat az előadóval. A zenekar nagy örömmel jött Keszthelyre, hiszen közel áll szívükhöz a Balaton.

„Amikor a Balatont az ember meglátja, akkor a Balatonnak van egy furcsa illata, meg a nád, meg a süvöltő szelek. Rákospalotán nem volt ilyen. Úgyhogy nekem az beleégetődött ilyen engram szinten az én lelkembe” – mondta televíziónknak Szikora Róbert, az R-Go frontembere.

Az idén négy naposra bővült KeszthelyFesten mindenki megtalálta a kedvére való eseményt. A hétvégén több ezer ember látogatott el a városba, hogy részt vegyen a különböző programokon.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV 

Képek