Imi, mondj egy verset

2020. október 28. (szerda)

A Szózat, az Anyám tyúkja, számos Ady vers és Babits Mihály Jónás könyve című műve is elhangzott Csuja Imre önálló estjén. Az Imi, mondj egy verset című előadás a magyar költészet körül forog, a gerincét Ady Endre költeményei adják. A színművész azt vallja, ma is igény van a magyar lírára, mutatja ezt az is, hogy rendre telt ház előtt szaval az ország számos pontján.

Arany János Családi kör című verse is felcsendült a Balaton Színház színpadán. Csuja Imre önálló estjén számos ismert verssel is megörvendeztette a közönséget. A résztvevők hallhatták például az Anyám tyúkját, a Szózatot vagy Radnóti Nem tudhatom című költeményét is. A Jászai Mari-díjas színművész élete gyermekkora óta összefonódott a versekkel, a magyar lírának köszönhetően írni és olvasni is korábban tanult meg, mint társai.

„A nagymamámnak az volt a mániája vagy hobbija vagy egyszerűen a törekvése, hogy nekem verseket tanítson. Ő egy irodalomkedvelő, kultúrakedvelő egyszerű parasztasszony volt, és mivel akkor ő már rokkantnyugdíjas volt, én nem jártam óvodába, nekem ő volt az óvónénim. mivel időmilliomosok voltunk, nagyon sok verset megtanított nekem. János vitézzel kezdtük, Füstbe ment tervvel, a Toldival és aztán így épült az összes többi. Az iskolában, gimnáziumban, majd később a főiskolán, meg az életben.” – tájékoztatott a Jászai Mari-díjas színművész.

Az előadás gerincét Ady Endre költeményei adták. A színművésznek korábban már volt két Ady estje, azok is nagy népszerűségnek örvendtek. A mostani, kibővített előadáson más költők ismert költeményei mellett Babits Mihály Jónás könyve című műve is elhangzott. Csuja Imre úgy véli, a 21. század emberének is nagy szüksége van a lírára, ma is sokan vesznek szívesen a kezükbe verseskötetet, és az előadásokat is előszeretettel látogatja a közönség a járványhelyzet ellenére is.

„Ez a nézőktől is egy nagyon komoly fizikai teljesítmény volt én azt gondolom. Most elég sűrűn voltam, Baján voltam legutóbb, Őrbottyánban, azelőtt az Óbudai Vendéglátóipari Múzeumban és ott is maszkban ülték végig az emberek és jöttek százával. Tehát ez azt erősíti bennem, hogy igény van a nézőkben a kultúrára, az irodalomra, a lírára, a költészetre.” – tette hozzá Csuja Imre.

Csuja Imre az önálló estje, a számos film- és szinkronszerepe mellett az Örkény Színház társulati tagja. A közönség itt több drámai szerepben is láthatja őt, így például az Ügynök halálában vagy a Tótékban. A színművész először járt a Balaton Színházban, Keszthelyen azonban több alkalommal is kirándult családjával.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7533-imi-mondj-egy-verset