Indul a belváros-program Keszthelyen

2010. augusztus 17. (kedd)

Európai uniós források felhasználásával újul meg a belváros, látványos változások várhatók az elkövetkező években Keszthelyen a Festetics-kastélytól a Balaton-partig – hangzott el a projekt nyitórendezvényén. Ma írták alá a keszthelyi városközpont rehabilitációját célzó beruházás támogatási szerződését a városházán.

Ruzsics Ferenc polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy hosszú út vezetett a projekt kidolgozásától a szerződés aláírásáig: a belváros megújítására még 2007-ben dolgozta ki fejlesztési tervét a város, amit aztán folyamatosan módosítani kellett. Ennek egyik oka az volt, hogy míg kezdetben kiemelt projektként 1,2 milliárd forintos támogatásra számíthatott a város, később ez az összeg kevesebb mint felére csökkent. Végül 529 millió forintot ítéltek meg Keszthelynek a több mint 1,1 milliárdos projekthez.

Manninger Jenő, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke – aki korábban tanácstagként támogatta a projektet – gratulált a városvezetésnek, és segítségét ajánlotta fel a megvalósítás során. Mint mondta: a beruházás új korszakot nyithat Keszthely életében.

Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a keszthelyi pályázat kiemelkedő minőségű, az egyik legjobb volt a bírálandók között; ezért is támogatták a projektet, hiszen látták, hogy az uniós forrás itt valóban jó helyre kerül.

Nézze meg galériánkat!

A rendezvényen bemutatták a jelenlevőknek a megújuló belváros makettjét is, melynek segítségével Németh Gábor városi főépítész és Kiss Csaba, a projekt menedzsere ismertette a beruházás legfontosabb elemeit.

Amellett, hogy új funkciók bevezetésével modern, európai főtérrel gazdagodik a település, a projekt helyreállítja a történelmi belvárost, mely méltó Keszthely sajátos hangulatához, értékes építészeti örökségéhez. Csökken majd a jelenleg indokolatlanul nagy gépjárműforgalom, a tér nagy része gyalogosövezet lesz, minimális autós áthajtási lehetőséggel. A Szentháromság szobor visszakerül eredeti helyére, az egész terület egységes díszburkolatot kap, és a jelenleg kissé mellőzött szerepű várkert is megújul, fontos elemévé válva a területnek. A városrész parkolási gondjait felszíni tömbparkoló oldja meg a piac területén. Kellemes sétatér és rendezvényhelyszín lesz ezáltal a városközpont, ahol várhatóan mind a helyi lakosok, mind a turisták szívesen töltik majd az idejüket, fellendítve ezzel a belvárosi üzletek és vendéglátóhelyek forgalmát.

Konzorciumi partnerként két kisvállalkozó is részt vesz a projektben, valamint a Magyarok Nagyasszonya Plébániahivatal, mivel a főtéri templom felújítása fontos eleme a beruházásnak. A közbeszerzési folyamat még nem zárult le, így egyelőre nincs konkrét időpontja a munkálatok megkezdésének.

Időközben kidolgozta a város a fejlesztés második ütemét, újabb félmilliárd forintra pályázva, melynek feltételes, első fordulós támogatásáról már értesítették az önkormányzatot. A második ütemmel együtt már kedvezőbben alakul a beruházás támogatási aránya, és a két rész elemei kiegészítik egymást, komplex fejlesztést téve lehetővé a területen.
Több megszólaló reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy hamarosan sor kerülhet a második ütem támogatási szerződésének aláírására is.

Kapcsolódó cikkek:
Belvárosi látványtervek