Indul a keszthelyi Balaton-part újabb fejlesztése

2013. február 22. (péntek)

Folytatódik idén a keszthelyi Balaton-part megújítása. Sikeres uniós pályázat teszi lehetővé az újabb, mintegy 350 millió forintos fejlesztést. A projekt támogatási szerződését pénteken írták alá a keszthelyi városházán.

A projektnyitó rendezvényen Manninger Jenő megyei elnök, a térség országgyűlési képviselője nagy jelentőségűnek nevezte, hogy összesen 2,6 milliárd forintos pályázati keret jutott a balatoni üdülőkörzet Zala megyei turisztikai fejlesztéseire. Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője köszöntőjében kiemelte: látható, hogy összehangolt és tervezett fejlesztési koncepció mentén gondolkodik a keszthelyi városvezetés, és gratulált a sikeres projekthez. A beruházás részleteit Ruzsics Ferenc polgármester ismertette a jelenlevőkkel, majd aláírták a támogatási szerződést.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztését célzó pályázati kiírására dolgozta ki projektjét Keszthely városa, a megvalósítására 347,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg az irányító hatóság. A beruházás fejleszti a keszthelyi Balaton-part infrastruktúráját és szolgáltatási kínálatát, hozzájárulva ezzel az idegenforgalmi szezon meghosszabbításához. Az elképzelés összhangban áll és szerves egészet alkot a területen tavaly megvalósult beruházással.

A projekt keretében a parti sétány tovább folytatódik a JAVSE kikötő mellett, a part és a kerékpárút között. Az Erzsébet királyné útja folytatásában a síneken túl található útszakasz is díszburkolatú sétány lesz, egészen a Balaton és Hullám szállók közötti térig, ahol egyesül a mólóra vezető úttal. Megújul a strandhoz vezető, a pavilonsor előtti sétány is.

Több szabadidős létesítmény szolgálja majd a terület szezonon kívüli jobb kihasználtságát. Az Erzsébet királyné sétány mellett turisztikai központ épül, mely magába foglal kerékpáros pihenőt és információs pontot, bűnmegelőzési irodát, büfét és pelenkázásra is alkalmas vizesblokkot. A patinás szállók épületei mögött a Borbás Vince sétányig terjedő területen új funkciójú tér jön létre, egész évben elérhető, különböző rekreációt szolgáló funkciókkal. Ezen az „Energia téren” kap helyet egy 20 méter átmérőjű, kör alakú műjégpálya, csiszolt beton felülettel. A terület központi részére intenzív igénybevételre tervezett skate játékelemek kerülnek, melyekhez mozgatható, a tér átrendezését lehetővé tevő mobil lelátók készülnek a közönség számára. A gyermekek három korcsoportja számára is használható, interaktív elemekből kialakított vízi játékpark készül, ahol a kicsik szórakoztató formában, aktívan szerezhetnek ismereteket különböző fizikai jelenségekről.
A projekt első ütemében új díszburkolatot kapott „borutca” végénél rendezvénysátor és mobil színpad felállítására alkalmas fogadószerkezet létesül, melyekhez a megfelelő áramvételi lehetőség is kialakításra kerül. Új attrakcióként „érzékek kertje” néven különleges illatú és tapintású növényekből speciális park létesül.

Nézze meg galériánkat!

Két köztéri szobor is kerül a területre: az Erzsébet királynét formázó alkotás a róla elnevezett sétány mellett található majd, a parton pedig Keszthely világhírű olimpiai úszóbajnoka, Csik Ferenc emléke előtt kíván tisztelegni a város egy szoborral. A projektet 22 kamerás térfigyelő rendszer, wifi-hozzáférés, és az internetes tartalmak elérését szolgáló QR-kód szoftverfejlesztés egészíti ki. A kerékpárok és a személygépkocsik elhelyezésére egyaránt új parkolók jönnek létre.

A beruházás több mint húszezer négyzetméternyi területet érint, melynek nagy része zöldterület-fejlesztés; az elöregedett növényzet cseréje mellett főként füvesítés szerepel a tervekben.

A munkálatok várhatóan szeptember elején kezdődnek, hogy a jövő évi szezonra már a megszépült Balaton-parttal fogadhassa a vendégeit Keszthely városa.

Kapcsolódó cikkek:
Vízi játszótér, műjégpálya és újabb sétányok
Tovább szépülhet a keszthelyi Balaton-part
Folytatódhat a keszthelyi Balaton-part fejlesztése
A Balaton fővárosához méltón