Indul a keszthelyi Festetics-kastély nagyszabású fejlesztése

2015. február 2. (hétfő)

A vállalkozási szerződés hétfői aláírását követően megkezdődhet a munka a Helikon Kastélymúzeumban. A generálkivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a ZÁÉV Építőipari Zrt és a WEST HUNGÁRIA BAU Építőipari Szolgáltató Kft. közösen beadott ajánlata lett.

A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. a „Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai” című projektje összesen 2,053 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A kivitelezésre kiírt első közbeszerzés eredménytelen lett, így 2014 októberében új ajánlattételi felhívást tettek közzé. A közbeszerzési eljárás zárásaként 2015. január 21-én megérkezett a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály támogató tartalmú szabályossági tanúsítványa, elkészült az összegezés az ajánlatok elbírálásáról, így elhárult minden akadály a mintegy 1,5 milliárd forint összegű kivitelezői szerződés aláírása elől. A két cég alkotta nyertes konzorcium a kivitelezési tervdokumentáció elkészítését és a generálkivitelezést végzi majd.

A munkálatok három fő helyszínen zajlanak. A kastély főépületében megújul a főbejárat és környéke, az emeleti kiállítás, a pincében található bormúzeum területe, az irodaszárny, a gazdasági bejárat és a hűtőgépház, valamint az ideiglenes kiállítótér, összesen több mint 1500 négyzetméteren.
A projekt legjelentősebb eleme mintegy 1100 millió forintos építési költséggel az egykori Amazon szálló turisztikai hasznosítása, a leromlott műemlék megmentése. A felújított épületben „Főúri utazások kiállítás és Veteránautó Látogatóközpont” címmel új állandó kiállítás kap helyet. A házban egy kulturális programok számára alkalmas multifunkcionális rendezvényhelyszínt is kialakítanak.
A kastély pálmaháza is megújul: új látnivalóként a lepkeház és növényház is része lesz a látogatási útvonalnak.

A szerződés aláírásával együtt a beruházó Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. át is adta a munkaterületet, az átalakítások hamarosan megkezdődnek. A tervek szerint a múzeum összes kiállítása továbbra is látogatható lesz a felújítási munkák teljes ideje alatt. A beruházás várhatóan 2015 év végéig befejeződik.

A nagyszabású fejlesztés fő célja a keszthelyi Festetics-kastély vonzerejének továbbfejlesztése, a „Festetics-örökség” hatékonyabb kiaknázása, és korszerű fejlesztések, szolgáltatások megvalósítása. Az eddig kihasználatlan lehetőségek feltárásával, épületfelújításokkal, integrált látogatómenedzsment-rendszer kialakításával, valamint új arculat és brand megteremtésével olyan komplex turisztikai attrakció jön létre az ország kiemelkedő műemlékegyüttesében, mely mindenben megfelel a 21. századi fogyasztói trendeknek.

A projektről bővebben a helikonkastely.hu oldalon olvashatnak.