Hétvégén indul az Ultrabalaton

2009. június 18. (csütörtök)

Június 20-án 10 órakor elrajtol az Ultrabalaton futóverseny eddigi történetének legnépesebb mezőnye, hogy közel két nap alatt Tihanytól Tihanyig körbefussa Közép-Európa legnagyobb tavát, a Balatont.

A több mint ezer futó között közel 150-en egyénileg vágnak neki az ultrahosszú, 212 km-es távnak. Számukra nemcsak a táv, hanem a júniusi hőség leküzdése is komoly erőpróbát jelent. Az idei nevezők között a hazai ultrafutók mellett 24 ország profi és amatőr sportolói képviseltetik magukat. Idei újdonság az Ultrastaféta, amelyre legfeljebb 10 fős váltók nevezhetnek. A csapatok tagjai tetszőleges sorrendben, tetszőleges módon (egy éjszakás pihenővel vagy non-stop) teljesíthetik a távot. Csupán egyetlen megkötés van, a váltás csak az 51 frissítőponton történhet. Így lehetővé válik, hogy azok a futók is rajthoz álljanak csapatba verődve, akik 5-10-15 kilométeres távok megtételére vállalkoznak. Az Ultrastaféta mellett az eddigi évekhez hasonlóan 5 fős váltócsapatok is rajthoz állnak.

A tavalyi több mint 80 váltócsapat-nevezést, már év elején felülmúlta az idei csapatok létszáma. A verseny előtt egy héttel 126 váltót és közel 40 stafétát regisztráltak a szervezők. Egyedülálló létszámról van szó, különösen kétnapos, ultrahosszú futóverseny esetében. Az útvonal a Balaton-felvidék legszebb településein át, érinti Keszthely városát, Balatonmáriafürdőt, Balatonboglárt, majd pedig Balatonföldvárt, Siófokot, Balatonaligát, Fűzfőt, Almádit és Füreden át vezet vissza a Tihanyi-félszigetre, a Belső-tó partjához. A versenyt az egyéni indulók non-stop teljesítik, a rendelkezésükre álló szintidő női és féri indulók esetében egyaránt 32 óra. Az Ultrabalaton útvonalán 51 frissítőpont áll a futók rendelkezésére, melyeken az indulók folyamatosan pótolni tudják a szükséges energiát.

A verseny előtti nap, június 19-én délután a Mosoly Alapítvány és az Ultrabalaton szervezőinek összefogásával idén is megrendezik a Mosolyfutást. Az induló gyermekek és futók, ultrafutók együtt futják le a pár száz méteres távot. Június 20-án pedig Pécselyen és Balatonmáriafürdőn szintén az ifjabb sportolni vágyó futóaspiránsokat várják a szervezők, akik rövidtávú betétszámokon indulhatnak. Az Ultrabalaton részletes programjáról és a különböző versenyszámokról további információk a www.ultrabalaton.hu oldalon találhatók.

Ultrabalaton 2009 számokban:
Több mint 1000 futó 24 országból
400 kg tészta
10 ezer liter víz
4000 liter izotóniás ital
2500 üveg sör
40 ezer műanyag pohár
3600 banán
120 kg mazsola
1,5 tonna dinnye
30 kg sósmogyoró
2 tonna jég
55 ezer lefutott km
200 lelkes segítő