Indulnak a táborok

2021. május 25. (kedd)

A COVID járvány alaposan átírta az életünket. Az oktatás sokáig online volt, a szülők sem tudtak tervezni a nyári szünetet illetően. A napokban azonban bejelentették, hogy a nyári táborok is újra megnyithatják kapuikat. Megnéztük milyen a kínálat Keszthelyen, ahol az élmények mellett a szabadidő hasznos eltöltésére is lehetőség van.

A nyári szünet tizenegy hét lesz 2021-ben. Nagy fejtörést okoz a szülőknek gyermekük elhelyezése. A járványhelyzetben bizonytalan volt sokáig, hogy lehet-e táborokat tartani. A napokban a kormányinfón megjelent, hogy mind az ottalvós, mind pedig a napközis táborok előtt megnyíltak a lehetőségek. A szünidő június 15-n kezdődik, a legtöbb táborban azonban már alig van hely. Keszthelyen a Goldmark Károly Művelődési Központ táborai is nagyon népszerűek, tizenegy nyári tábort indítanak az idén. A tánc, a mese, a kézművesség sem hiányzik a kínálatból.

„Örülünk lényegében és nagyon várjuk az elkövetkezendő időszakot,s gőzerővel dolgozunk azon, hogy összerakjunk egy viszonylag gazdag és színes programot az elkövetkezendő hónapokra. Ennek az egyik szegmense, a már azt mondom jól bejáratott és nagyon sikeres nyári tábori kínálatunk. Ezzel lényegében kész vagyunk. Várjuk a jogalkotónak az iránymutatását, de szerintem mindenféleképpen meg tudjuk ezeket a táborokat tartani,hiszen ezek a táborok lényegében nem bentlakásosak,ezek a táborok a korábbi évekhez hasonlóan csak a délelőtti órákban zajlanak- legalábbis a gyermektáborok. 9-től délig és étkeztetést sem biztosítunk, tehát én úgy gondolom, hogy remélhetően a jogszabályi előírásoknak mindenféleképpen megfelelünk.” – mondta el a Goldmark Károly Művelődési Központ megbízott igazgatója ,Osvald Bálint.

A délutáni órákban a felnőtteknek is lesz nyári tábor. A Goldmark Károly Művelődési Központ által szervezett gyermektáborok között található korosztályhoz kötött tábor is. Ilyen a mesés, drámatábor vagy a tánctábor. A tábori időszak június 21-n az Újrahasznosító-Környezettudatos Barkácsoló táborral kezdődik és augusztus 19-n a módszertani táborral zárul. A Népművészeti Alkotóház ban is üresek még a műhelytermek. Évek óta zajlanak az épületben nyári táborok, ahol a gyerekek és felnőttek a népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg. Molnárné Riskó Erzsébet az alkotóház vezetője. A táborok időpontjait egyezteti. Azt mondja hat nyári tábort terveztek június végétől, amelynek nagy részére még lehet jelentkezni. Ebből kettő kézműves gyermektábor, ahol reggel 8-tól délután 4 óráig tartanak a népi kézműves foglalkozások. Meseillusztráció festéssel és bútorfestéssel bővült a választék.

„Szeretettel várjuk őket, még van hely mind a két táborunkra. Ezenkívűl szervezünk négy felnőtt tábort, ezekbe a felnőtt táborokba ifjúsági korosztályt is szívesen várunk,14-15 éves kortól fölfelé. Azt hangsúlyoznom kell, hogy ezek a táborok országos meghirdetésűek,ittalvósak- azoknak aki nem keszthelyi egyébként-és csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak ezek a táborok. Az első táborunk a bútorfestő, az július 5-n indul sajnos már teljesen betelt az a tábor. A következő héten, pontosan egy hét múlva bőrműves tábor indul.”- mondta Molnárné Riskó Erzsébet.

Nem marad el az alkotóházban a babakészítő tábor és az öt éve elindult Örökség a Nyugat-Dunántúlon című kézműves tábor sem.A Balatoni Múzeum is meghirdette táborait. Az ismeretterjesztő tábor mellett régészkedhetnek is a táborlakók. A helyek már beteltek. Az informatika táborra lehet még jelentkezni. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely táborai is nyitottak a gyermekek előtt, ahol számos szabadban töltött program is színesíti a tábori életet. A tábori helyek ott is beteltek.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8061-indulnak-a-taborok