Ingyen kaphatnak a keszthelyiek LED-izzókat

2023. december 1. (péntek)

Ingyenes lakossági LED-csereprogramhoz csatlakozott Keszthely. Egy gazdasági társaság és a kormány támogatásával juthatnak a keszthelyiek energiatakarékos fényforrásokhoz. A programba december 15-ig lehet regisztrálni. Az akció célja a kisebb energiafelhasználás és a kevesebb keletkező hulladék, amivel lesz alacsonyabb környezeti terhelés.

Ilyen LED-izzókhoz juthatnak hozzá a keszthelyiek. Meghatározott feltételek mellett ingyen kaphatják meg a fényforrásokat. A programban történő részvétel feltétele, hogy az ingyenesen megkapott LED-ek a jelentkezéskor megadott háztartásban használatba kerüljenek, minimum 2 évig. Az önkormányzat a CYEB Energiamegoldások Kft-vel szerződött a programra.

Manninger Jenő polgármester: „Ez egy kormányzati program. A kormányzat kötelezővé teszi ezeknek a cégeknek, hogy energiahatékonysági programokat is valósítsanak meg. A kevesebb fogyasztás az egy össznemzetgazdasági érdek is, ezért támogatja a kormányzat. Mi pedig részt veszünk benne és kérjük a keszthelyi lakosokat is, hogy regisztráljanak, hiszen a következő hónapokban hozzá tudnak jutni ingyenesen ezekhez az égőkhöz.”

A LED-izzókat a Fejér György Városi Könyvtárban lehet majd átvenni. A regisztráció után mindenkit részletesen értesítenek. Egy 2017-es gyártói felmérés szerint a magyar háztartásokban a hagyományos, a kompakt és a LED-izzók aránya egyaránt 25 százalék körüli. Az otthonok 54 százalékában pedig már van legalább egy LED-izzó. A hagyományos villanykörték a felhasznált energia 2-5%-át tudják fény formájában kisugározni. A maradék 95-98% energia pedig hővé alakul. Ugyanakkora megvilágítás eléréséhez egy LED-nek akár 80-85 százalékkal kevesebb energia is elég egy izzószálas égőhöz képest.Míg egy “klasszikus” izzó élettartama körülbelül 1000 óra, addig egy LED – minőségétől függően – ennek sokszorosát, 5 000-15 000 órányi folyamatos használatot is bír.Egy átlagos magyar háztartásban közel 20 darab izzó található. A világítás költsége a teljes villanyköltség körülbelül 30 százalékát teszi ki.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek