Ingyenes sportfoglalkozások és előadások a keszthelyi járásban

2014. február 25. (kedd)

Egészségfejlesztési irodákat hozott létre tavaly az egészségügyi államtitkárság ötvenkilenc városban, így Keszthelyen is. A betegségmegelőző-egészségmegőrző programokat ingyen látogathatják az érintettek. Hegedüs Mária, a keszthelyi egészségfejlesztési iroda vezetője nyilatkozott a Monitornak.

Az iroda azzal a céllal jött létre, hogy életmódváltó programok segítségével megelőzze az elhízást, a dohányzással és az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémákat vagy éppen a 2-es típusú cukorbetegséget. Fontos figyelmet kap a népbetegségnek számító depresszió megelőzése, valamint a lakosság aktív életmóddal való megismertetése is.
Az egészségfejlesztési iroda vezetőjétől megtudtuk, hogy felvették a kapcsolatot a háziorvosokkal, akik ajánlják az új lehetőséget és a programokat a pácienseknek. Akinek például a háziorvos azt tanácsolta, fogyjon le, az egészségfejlesztési iroda nyújt további segítséget életmód-tanácsadással, dietetikusok közreműködésével. Eddig háromszázan fordultak meg a keszthelyi irodában, vettek részt tanácsadáson vagy valamilyen programon.

Előzetes felmérés
Minden új belépővel kitöltetnek egy kérdőívet, arra kíváncsiak, mennyire figyel az egyén az egészségére. Ezután testösszetétel-elemzést végeznek, a magasság és a testtömeg ismeretében meghatározzák a testtömegindexet, megnézik a zsír és az izom tömegét és arányát, képet kapnak a szervezet fehérje- és ásványianyag-összetételéről is. – A hozzánk fordulók kíváncsiak ezekre az eredményekre, ráadásul nem kell hozzá beutaló, és minden szolgáltatás ingyenes – hangsúlyozta Hegedüs Mária.

Mozgás minden korosztálynak!
Az egyik fontos terület a sport, amely nagyon hasznos egészségmegőrző tevékenység – szögezte le Hegedűs Mária, akinek egészségtan-tanári végzettsége is van. Az iroda olyan ingyen elérhető sportprogramokat és előadásokat szervez, amelyekre bárki jelentkezhet.
Február 19-től rendszeresen nordic walking túra indul, amelyet egy előadás előz meg, hogy a résztvevők megismerkedjenek a szabályokkal, mi a túra célja, kiknek szól. Tavasztól természetjárást, tájékozódási túrát, kerékpártúrákat, valamint sport- és egészségnapokat is szerveznek. Elindult a spinning, az alakformáló torna és a preventív gerinctorna is, valamint igénybe vehetik a Q1 Fitness Stúdió szolgáltatásait is szintén ingyen az egészségfejlesztési iroda pályázata által. Nagyon népszerű az egyéni gyógytorna, illetve a hévízi gyógytornászok által csütörtökönként tartott gerinciskola, amelyet elméleti tájékoztató előz meg. Minden programra az előzetesen meghirdetett helyszíneken vagy az egészségfejlesztési irodában lehet jelentkezni. A pályázati program 2015. február 28-ig tart. A cél, hogy ez idő alatt a Keszthelyi járásban élők megismerkedjenek olyan életmódváltó programokkal, amelyek segítségével megszeretik a mozgást, és fontos legyen nekik az egészségmegőrzés.

Betegkluboknak előadások
Minden hónapban szerveznek egy előadást a különféle betegségekben (daganat, cukorbetegség, emésztési, szív- és érrendszeri problémák) szenvedő embereknek. Ezek is ingyenes programok lesznek.

(forrás, fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)