Intelligens gyalogátkelő a biztonságért

2024. április 29. (hétfő)

Okoszebra létesült Keszthelyen. A Tapolcai út és az Ady Endre kereszteződésében lévő gyalogátkelőhelyet az önkormányzat és a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával alakították át. Az okoszebrák hatékonyan hívják fel az autósok figyelmét a gyalogosokra, így bizonyítottan csökkentik a balesetek számát.

Led prizmákkal és érzékelőkkel szerelték fel a Tapolcai úti gyalogátkelőt. Ez már messziről figyelmezteti az autósokat, ha a gyalogos lelépett a zebrára. A Generali a Biztonságért Alapítvány évek óta telepíti az okoszebrákat országszerte a balesetek megelőzése érdekében. A statisztikák azt mutatják, hogy ezeknél a gyalogátkelőknél 55%-ról 76%-ra növekedett a megállási hajlandóság.

„Nagyon sok baleset van a gyalogátkelőkön, és az Országos Rendőrkapitányságnak az adatai alapján közel évi 1000 gázolás történik. Ezért is mondhatom azt – kicsit büszkén – hogy az alapítványnak már több mint 100 millió forint beruházása van ebben a projektben, ez több mint 60 megvalósult okoszebrát jelent. Ezeket visszamérjük statisztikailag is, és az jött ki ebből, hogy az autók megállási hajlandósága 20%-kal nő a telepítést követő pár hétben.” – tájékoztatott Schmidthoffer Dávid, a Generali Keszthely ügynökségvezetője.

Az okoszebrákat olyan helyszíneken telepítik, ahol a baleseti és forgalmi adatok azt indokolják. A Tapolcai út nagy forgalmat bonyolít, ráadásul a buszmegálló és a kórház miatt a gyalogosforgalom is jelentős. Keszthely önkormányzata a rendőrséggel egyeztetve jelölte ki ezt a helyszínt az első intelligens gyalogátkelő létrehozására. A tervek között szerepel több további hasonló beruházás.

„Az okoszebra segít abban, hogy többen állnak meg így az autósok, kimutatható statisztika szerint nagyobb a megállási hajlandóság, tehát biztonságosabb a gyalogos átkelés. Szerencsére nagyobb balesetek azért nem voltak, de miután előfordultak Keszthelyen is – ezt elmondhatjuk – a rendőrséggel egyeztetve dolgoztunk ki egy szakmai programot. Folytatjuk, ezek utána a Bercsényi utcában több gyalogos átkelőhelyen is tervezzük okoszebra telepítését.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A beruházás teljes költsége csaknem 5 millió forint, melyet 50%-ban a Generali a Biztonságért Alapítvány, 50%-ban Keszthely Város Önkormányzata finanszírozott.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek