Irány az Építőipar! – pályaorientációs nap

2023. október 5. (csütörtök)

Irány az Építőipar címmel tartottak pályaválasztási napot az ágazat iránt érdeklődő általános iskolásoknak. A programot a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a Keszthelyi Építőipari Ágazati Képzőközponttal és a Tető Építők Egyesületével közösen hívta életre. A fiatalok valós környezetben is láthatták az ágazatban dolgozók mindennapjait, hiszen egy építkezésre is elmehettek.

Az ágazati képzőközpontnál kezdték a látogatást a fiatalok. Keszthelyről, Gyenesdiásról, Reziből, de Zalaszentbalázsról is érkeztek diákok, mindannyian az építőipar iránt érdeklődnek. Két csoportban, több műveletet is kipróbálhattak.  Ügyességükről adhattak számot létrázós lépegetésben, mely egyszerűnek tűnt, ám nagy összpontosítást igényelt. A tanulók közül akadtak olyanok, akiknek konkrét elképzeléseik vannak arról, hogy milyen szakmát szeretnének elsajátítani.

„Azért jöttem, mert szeretnék körülnézni, szeretném megnézni a saját szememmel, hogy mi folyik és hogyan. Szeretnék villanyszerelő lenni, mert az egy jó szakmának tűnik. És engem érdekel és szeretnék építeni. Szeretnék a két kezemmel valamit létrehozni, amit a többi ember is láthat és tapasztalhatja, hogy valamit csináltam.” – fogalmazott Doma Vilmos tanuló.

A burkolást is gyakorolhatták, a térkövekből különböző alakzatokat kellett kialakítaniuk a vállalkozó szelleműeknek. Izgalmas feladat volt a csiszolás és a fűrészelés. 12 féle szakma közül választhatnak a diákok, a duális rendszerben gyakorlatorientált a képzés.

„Egyre több szakmát oktatunk. Ellentétben a 4-5 évvel ezelőtti 3-4 szakmához képest. Mi már a tavalyi évben is 7 szakmában vizsgáztattunk tanulókat. Volt festő, kőműves, burkoló, ács, tetőfedő, bádogos képzés is nálunk, ami nagyon hiányszakmák közé sorolandó. És a célunk az lenne, hogy ne 30-35 tanulót, hanem 50-55 tanulót tudjunk megszólítani éves szinten.” – emelte ki Papp Sándor a Keszthelyi Építőipari Ágazati Képzőközpont Kft. ügyvezető igazgatója.

Egy építkezésre is ellátogathattak a tanulók. Testközelből nézhették meg a munkát, de egyes feladatokat itt is kipróbálhattak. Több fázisban zajlik ezen a területen az épületek felhúzása, így folyamatában tekinthették meg, mikor, mit kell csinálniuk a szakembereknek. A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy segítse a fiatalokat.

„Az a tapasztalat, hogy aki esetleg szülők révén vagy rokonok, ismerősök révén kapcsolatba került már a szakmával, egy kicsit úgymond belelát, ő egy kicsit érdeklődőbb. Akinek teljesen új még a dolog, közülük vannak, akiket érdekel, elsősorban inkább fiúkat, pedig hangsúlyozzuk, van pár lány érdeklődő is a csoportokban, hogy például a technikusi szakmákban kifejezetten várják az iskolák a lányokat is.” – hangsúlyozta Virághné Ujj Ilona vezető pályaorientációs tanácsadó.

Az Építőipari Pályaválasztási Napon megközelítőleg 60 diák vett részt. A visszajelzések alapján sok információhoz jutottak, megkönnyítve ezzel a pályaválasztási döntésüket. A kamara a későbbiekben gépészeti és vendéglátós napot is tart.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek