Irodalmárok voltak a középpontban

2024. június 17. (hétfő)

Az irodalmárok voltak a középpontban a Keszthelyi Arcélek sorozat második programján. Szó esett Keszthelyi Zoltán, Rákosy Gergely, Tóth Bálint, Györe Imre és Kara Kocsis Gabriella munkásságáról. Ezúttal is neves előadók ismertették a tudnivalókat az évfordulók költőkről, írókról, műfordítókról az Ünnepi könyvhét keretében.

Keszthelyi Zoltán 115 évvel ezelőtt született Keszthelyen. Bár Rotschild Zoltán néven látta meg a napvilágot, szülővárosa iránti szeretetéből vette fel ezt a nevet a háromszoros József Attila-díjas költő, író, műfordító, újságíró.

Rákosy Gergely 100 évvel ezelőtt született. Az érettségit követően a keszthelyi Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát. Az ő élete sem volt mentes az akadályoktól, börtönre is ítélték forradalmi nézetei miatt. Szó esett Györe Imréről, valamint Tóth Bálint József Attila-díjas költőről is, akinek 12 kitüntetése is volt.

„Többek között lovagkeresztet kapott, tehát egy nagyon magas kitüntetés 2009-ben. Hát előtte József Attila-díj, aztán ilyen díj, olyan díj. Örökös tagjává választották a Magyar Írószövetségnek. Megkapott bizonyos kitüntetéseket, érdemeit próbálták egy kicsit honorálni, de végül is elfelejtették. Hát Keszthely ne felejtse el, ezt szeretném én most elmondani.” – osztotta meg Kardos Gy. József.

Kara Kocsis Gabriella neve sem volt ismeretlen a közönségnek, hiszen több alkalommal volt már költészetéről szó a könyvtárban. A költő-pedagógus 2009-ben hunyt el Keszthelyen.

„A verseiben részben a saját élete, a gondolatai, sokat írt. Sok olyan verse van, ami például sétálás közben , amilyen gondolatai támadtak a parkban, a Balaton-parton, otthon, csöndben. De sok mindenre reflektált. Azokon az utazásokon, amiken részt vett, azokról mindenhol verseket írt, például Korfuról, Saint Tropez-ről, megírta a csendőrlaktanyát például vagy Kolozsvárról.” – mondta el Kocsis Katalin, a költő testvére.

A Keszthelyi arcélek előadássorozat célja továbbra is az, hogy minél több helyi sikeres ember munkásságával ismertessék meg a hallgatóságot. Az elődök bemutatását az önkormányzat is örömmel veszi. A tervek között szerepel, hogy további évfordulós keszthelyieket is bemutatnak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek