Irodalmi találkozások

2019. november 13. (szerda)

Keszthelyi kötődésű költők őszi témájú verseiből állított össze műsort a Balatoni Múzeum. Az irodalmi találkozáson a klasszikusok mellett számos kortárs poéta műveit is hallhatta a közönség. A sikeres szombati rendezvény a Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárása volt.
Az ősz örök témája a költőknek. Kinek az elmúlás, másoknál pedig a szüret, a beérés szimbóluma. 28 keszthelyi kötődésű költő őszi műveiből válogattak a múzeum munkatársai. Nagy volt a merítési lehetőség – mondta el Németh István Péter szervező.

„Ez a téma olyannyira meditatív és olyannyira élményszerű, hogy azt hiszem említhetnék verselő embereket, de festőket, zeneszerzőket. Egyszerűen nem lehet kikerülni ezt a témát. Péteri Takáts Józseftől Szálinger Balázsig kínálták magukat az őszi képek és az őszi versek” – fejtette ki az irodalomtörténész.

Berzsenyi Dániel, Petőfi Sándor, Weöres Sándor és más klasszikusok mellett a város és térség kortárs poétái is felsorakoztak. A szervezők nem tudnak arról, hogy volt-e már ilyen program, amikor a városhoz kötődő irodalmárok tematikus műveiből állítottak össze irodalmi műsort. A meghívott költők nagyon üdvözölték az irodalmi találkozást, köztük dr. Cséby Géza is: „Egy fantasztikus kezdeményezés, én úgy gondolom, hogy az is jó lenne, ha majd a jövőben esetleg a tavasz elején is lenne egy ilyen találkozó, egy versfelolvasás. Azt hiszem, hogy a költészet az korokon keresztül lényeges kérdése az emberiségnek, mert ahogy mondani szokták, lehet irodalom nélkül élni, csak nem érdemes.”

A programot a Múzeumok Őszi Fesztiválja zárásaként szervezte meg a Balatoni Múzeum. Az intézmény rendszeresen csatlakozik az országos programhoz. A cél az, hogy ősszel is behívják a látogatókat a múzeumba.

Németh Péter igazgatóhelyettes: „Örömmel mondhatom, hogy az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja is nagyon sikeres volt. Egy tematika köré igyekeztünk szervezni a programok egy részét. Hat programból állt ez a sor; volt szakmai, ami kifejezetten pedagógusoknak szólt, volt három olyan program, amely a tavasszal előkerült zsidó gyűjteményhez, a zsidósághoz volt köthető, ezek a rendezvények rendkívül sikeresek voltak.”

A programsor két záró eseménye – a családi nap és az irodalmi találkozások – kifejezetten az őszhöz kapcsolódtak. A Balatoni Múzeum jövőre is csatlakozni kíván az országos programhoz, és továbbra is helyet kíván adni az irodalmi eseményeknek.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6576-irodalmi-talalkozasok?fbclid=IwAR3LRo9C2888Yj938epqJoY2M06dbgfyrN7YyYgvW0LA3QwxNnXgJMxyF5M