Irodalomtörténeti konferencia Keszthelyen

2023. szeptember 8. (péntek)
KesztHelyi identitás

“Pannon Pantheon 2023” címmel rendeztek irodalomtörténeti konferenciát Keszthelyen. Mivel a város múltjában jelentős szerepet játszott az oktatás, a kultúra – a jelenben az utókor is megtartja ezeket az értékeket. A Fejér György Városi Könyvtárban megrendezett eseményen irodalmi szakemberek tartottak rövid előadásokat.

A rendezvényt szervező egyesület olyan előadókat, rajtuk keresztül olyan témákat választott az eseményre, amik valamilyen módon kapcsolódnak a város történelméhez. Németh István Péter költő, irodalomtörténész Csokonai Vitéz Mihályról tartott előadást, aki Festetics György személyes ismerőse, poétája volt. A magyar felvilágosodáskori irodalom egyik legjelentősebb költője érdeklődést mutatott a botanika iránt. „Nagyváthyval is többször összefutottak. Nagyváthyt 42 évesen itt nyugdíjazzák, és Csurgón fognak majd megint találkozni, ahonnan Nagyváthy hazajön Keszthelyre – már nyugdíjból -, és ő is a botanikáról, a dohánylevélről tart Keszthelyen előadást. Tehát Csokonai Vitéz Mihályt ünnepeljük ebben az esztendőben. Dunántúli felmenői vannak, és különösen kedves nekünk, hogy itt Keszthelyen nagyon szívesen tartózkodott” – tette hozzá az irodalomtörténész.

A “Pannon Pantheon 2023” című rendezvényt a kaposvári székhelyű Pannónia Kulturális Egyesület szervezte. Azt a feladatot vállalták magukra, hogy a kultúra és az irodalom értékeit a Pannon térségben felszínen tartsák és népszerűsítsék. Farkas Szilárd szervező, a Pannónia Kulturális Egyesület tagja így fogalmazott: „Ennek egyik oszlopos eseménye a Pannon Pantheon névre keresztelt konferencia, amelynek a célkitűzése, hogy az adott évben valamilyen évfordulóval rendelkező szerzőket, műveket emelje ki, és erről egy szakmai konferenciát tartson.”

A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia pályázatának köszönhetően tudta megszervezni az öt éve működő kulturális egyesület. Az előadók, témák megválasztása során – többek között – az évfordulókat veszik figyelembe. Manninger Jenő polgármester szerint Keszthely létalapja a kultúra, a kultúrának pedig az irodalom, a költészet. Így folytatta: „Ezt is művelnünk kell, ez iránt van érdeklődés, hozzátartozik a város életéhez. Ez az egyesület most a megjelenésével ezt színesíti, és természetesen keszthelyi kapcsolódó dolgokról beszélnek: Csokonai Vitéz Mihály kapcsolódó munkásságáról – Keszthelyen is járt kétszer. És azokról az irodalmi eseményekről, amelyek valamilyen módon kötődnek Keszthelyhez.”

A Magyar Művészeti Akadémia idén ezt a konferenciát támogatta. Az elmúlt években több szakmai programot is tető alá hozott az MMA pályázati forrásai segítségével a Pannónia Kulturális Egyesület.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

Képek