Ismerd meg Keszthelyt! – vetélkedő a Ranolderes diákoknak

2021. június 9. (szerda)

Városismereti vetélkedőn vettek részt a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola tanulói. Az elmúlt héten megrendezett esemény során az osztályok a város különböző pontjait keresték fel és a pedagógusok által feltett kérdésekre kellett helyes feleletet adni. Könyvesbolt, múzeum, emléktáblák, terek egyaránt szerepeltek az állomások között, de természetesen a kastélyt sem hagyták ki a helyszínek közül.

A Ranolder iskola első osztályos tanulói kezdték ilyen ügyesen a vetélkedőt. A délelőtti órákban az alsó, a déli időszakban pedig a felső évfolyam tanulói mérték fel tudásukat. A “Város napjához” kapcsolódó program célja – a Keszthelyről szóló kérdésekkel – a gyerekek ismereteinek bővítése volt.

„Sok mindent megkerestünk és sok pontot szereztünk, és nagyon jól érzem magam” – mondta el véleményét Brekóczki Gréta 2.a osztályos tanuló.

Utoljára hat esztendővel ezelőtt volt hasonló vetélkedő az iskolában. A mostani kezdeményezéssel a régi hagyományt szeretnék felújítani. A tervek szerint, ha nem is minden évben, de a jövőben a felnövekvő nemzedék számára rendszeresen szeretnék ilyen módon a legtöbbet elmondani erről a szép és történelmében gazdag városról. A városismereti vetélkedő izgalmas újdonság volt a gyermekek számára, mivel a kellemes időjárásban, sétálva és játszva tanulhattak új ismereteket Keszthelyről.

Csom Andrea, a 2.a osztály osztályfőnöke így vélekedett: „Csoportosan, osztályonként megyünk a városban és különböző feladatokat oldanak meg a gyerekek. Egyben a várost is megismerik a gyerekek, a városi híres embereket, a városi híres épületeket. Egyben az összetartozást is erősíti, mivelhogy az osztályunk közösen oldja meg és ezáltal az összetartozásukat erősíti. Ezért nagyon fontos ez a program.”

Az iskola vezetésének az a szándéka, hogy a jövőben előtérbe helyezik a hasonló ismeretszerző lehetőségeket a gyerekek számára. Szeretnék továbbá, hogy az intézményből kikerülő tanulók legalább két alkalommal vegyenek részt városismereti vetélkedőn. A Ranolderben jelenleg csaknem kettőszáz diák tanul, így most jelentős számú gyermek tehetett szert új ismeretekre.

„Egy város nagyon sok kis apró dolgokból tevődik össze. Olykor egy emléktábla, vagy egy szobor többet jelent a városnak, mint egy épület, amit látunk, hiszen ahhoz emlékek kötődnek. Abból épül fel a helyi identitás, ahogy egy családnak is az apró hagyományokból épül fel a identitása. Ezt mindenképpen szeretnénk velük megismertetni” – tette hozzá a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója, Őry Gábor.

A vetélkedő tulajdonképpen egy verseny is volt a gyerekek között. Ám Őry Gábor igazgató hangsúlyozta: a program megszervezésének elsődleges célja a játék, valamint az ismeretek bővítése volt.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8118-ismerd-meg-keszthelyt-vetelkedo-a-ranolderes-diakoknak