Ismét a boroké a főszerep a keszthelyi Balaton parton

2021. augusztus 6. (péntek)

Immár huszonkilencedik alkalommal rendezik meg a környék borainak főszereplésével a Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnep című programot. A főtérről indult a menet a Balaton partjára, ahol öt napon keresztül kóstolhatják az érdeklődők a legfinomabb borokat.

Keszthely főterén kezdődött a Zalai Borcégér idei rendezvénye, ahol először a Nagyváthy Néptáncegyüttes invitálta a közönséget a sétára. A felvonuók népes tömege az Erzsébet királyné útján indult a Balaton-partra. A város vezetői, valamint a borhölgyek, borlovagok, táncosok, érdeklődők lovasok és zeneszó kíséretében érkeztek meg a színpadhoz, ahol kezdetét vette az ünnepélyes megnyitó.

A résztvevőket -többek között – Vozár Péterné alpolgármester köszöntötte. A borünnepre Zala megye és a környék borászai kaptak meghívást. Ez a vidám társaság már több fajta nedűt is megkóstolt. „Az az igazság, annyira finom borokat iszunk, hogy ettől még jobban megszomjazunk. És így még többet kell innunk. Nagyon jól érezzük magunkat, mert tényleg jó borok vannak itt” – mondta el szószólójuk, Czintos Árpád.

A borünnepen természetesen nem csak az italokra, hanem az ételekre is nagy hangsúlyt fektetnek. Újdonság, hogy gasztronómiai bemutatók lesznek a rendezvény három napján, jellegzetes Zalai ételekkel. Az idén rekordszámú kézműves kitelepülő érkezett a rendezvényre. Dancsecs Diána bőrműves nép iparművész így látja: „Hála a jó Istennek, van érdeklődése a kézműves termékek iránti is. Megnézegetik, vásárolnak is. Nekem azért többnyire olyan termékeim is vannak, ami a drágább kategória. Én népművészként végeztem, de bőrműves népi iparművész vagyok. Népművészeti irányból készülnek a táskáim, azokra is van azért érdeklődés.”

A Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnep rendezvénye szinte nincs is az ötvenkét esztendős Nagyváthy Néptáncegyüttes nélkül. Már évek óta meghívást kapnak az eseményre. „Én, mióta Nagyváthys táncosként idestova 27 éve létezem a néptánc közelében, azóta úgy tudom, hogy szinte minden évben itt vagyunk – kivéve, mikor elmosta az eső a rendezvényt. Már akkor is volt, hogy a színpadról végignéztük a szakadó esőt. Jól érezzük magunkat, kóstolgatjuk a borokat, ismerkedünk a borházakkal és egymással, a fellépők között” – így fogalmazott Hardi András művészeti vezető

A rendezvényen tizenhárom borház kínálatát kóstolhatja a közönség. Kizárólag csak Zala megyéből, illetve Badacsonyból, Szentgyörgy-hegyről vannak a borászatok. Természetesen számos program is várja az érdeklődőket. „Minden nap színes és gazdag programok kerülnek megrendezésre itt a színpadon. Alapvetően gyermek programokkal kezdünk, aztán valamifajta különlegességgel várjuk az ide látogatókat. Esténként koncertek, majd pedig zárásként utcabálok – tánczenével szórakozhatnak az ideérkezők” – tudtuk meg Osvald Bálint szervezőtől, a Goldmark Károly Művelődési Ház igazgató-helyettesétől.

A Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnep rendezvénye vasárnapig várja a látogatókat a Balaton parton, a móló melletti területen.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8291-ismet-a-boroke-a-foszerep-a-keszthelyi-balaton-parton