Ismét felépült a mézeskalács falu

2018. december 24. (hétfő)

Úszómedence, templom és legelésző szarvas is megelevenedik a Csány-Szendrey iskolások mézeskalács falujában. Az oktatási intézmény diákjai, pedagógusai és szülői munkaközössége harmadik éve építi fel a települést. A mézeskalács falu a téli szünet kezdetétől január végéig a Helikon kastélymúzeumban vendégeskedik.
Mézeskalácsból volt a kerítés idén is a Csány-Szendrey iskolások számára. A gyerekek és a szülők újra felépítették a mézeskalács falut, ahol hóval fedett házak elevenedtek meg. Az építésből az iskola majdnem minden osztálya kivette a részét, gyerekek és szülők egyaránt nagy élvezettel készítették az építményeket.

„Úgy készült, hogy én terveztem meg a házat, egy lapra lerajzoltam. Én festettem meg az ajándékokat, én raktam össze a hóembert, meg a télapót is én festettem meg.” – mondta a Csány-Szendrey Általános Iskola és AMI diákja, Ujlaki Ádám.

A mézeskalács falut harmadik éve építik az iskolában. A téli szünet kezdetétől az építmények a Festetics kastélyban vendégeskednek. A mézeskalács falu ötlete a Szülői Munkaközösségtől származik, az osztályok pedig évről évre igyekeznek minél kreatívabb alkotásokkal gazdagítani a település képét.

„Közösségalkotó hatása van szerintem. Nem csak az iskolában, hanem otthon is végre a családok összeülhetnek egy kicsit, egy meghitt délutánt, estét tölthetnek együtt, míg elkészülnek tényleg ezek a meseszép alkotások. Évről évre több alkotás készül el, és tényleg lehet látni, hogy most már roskadásig van az asztal, mert az iskolából szinte minden osztály részt vesz ebben valamilyen szinten. Sőt, nem csak a családok készítenek, hanem most már az osztályok együtt.” – emelte ki Dr. Némethné Zsiborás Krisztina, a Csány-Szendrey Általános Iskola Szülői Munkaközösségeének elnöke.

A Helikon Kastélymúzeum a kezdetek óta befogadja a kiállítást, így szélesebb közönség láthatja az alkotásokat. A mézeskalács falu a főúri életmódot bemutató tárlat kijáratánál kapott helyet, de az ünnepek alatt azok is láthatják akik az északi szárny játszóházába érkeznek.

„Nagyon sok szeretettel fogadjuk ezt a felajánlást a Csány-Szendrey Általános Iskola részéről. Ennek az az oka, hogy itt, múzeumi berkekben is törekszünk arra, hogy az utánpótlást megteremtsük a múzeumlátogatók körében. Ezért is igyekszünk olyan programokkal előállni, ami a gyerekeknek is érdekes lehet. Úgy találjuk, hogy ez a mézeskalács falu, ezek az alkotások – mert lehet őket így nevezni, mert olyan csodálatos darabok vannak itt a kiállításban – vonzzák a gyereket.” – tájékoztatott Varga Zoltán, a Helikon Kastélymúzeum múzeumi menedzsere.

A mézeskalács falut január végéig csodálhatják meg az érdeklődők. A Helikon Kastélymúzeum december 24-én és 25-én zárva tart, 31-én 10-től 14 óráig, január 1-én pedig déltől 17 óráig várja a látogatókat.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9346/ismet-felepult-a-mezeskalacs-falu/?fbclid=IwAR1cMpk8U54fNmWkOHF3tk9g-HmdhOCS0H849yrHsQEo8fAy9Kmdl1F3hX0