Ismét ünnepel a város

2014. május 21. (szerda)

Hagyományosan többnapos programsorozattal ünnepli Keszthely a város napját június első hétvégéjén. Az idei program annyiban különleges, hogy az önkormányzat nagyobb teret adott más programszervezőknek, civil szervezeteknek és intézményeknek, hogy csatlakozzanak rendezvényükkel az ünnepséghez.

– A programokat azzal a szándékkal állítottuk össze társszervezőinkkel ilyen sokszínűre, hogy mindenki megtalálja benne a kedvére valót – mondta el Ruzsics Ferenc polgármester. – A kínálatban jól megfér egymás mellett a komoly- és a könnyűzene, a sport és a kultúra, a csendes és a pörgős program.

A városnapi rendezvények sora már csütörtökön, május 29-én elkezdődik: ekkor a Zala Szimfonikusok hangversenyére látogathat a közönség a Balaton Színházba. A zenekar Liszt- és Kodály-darabokat tűz műsorára.
Pénteken ismét egy komolyzenei koncertre invitál a program „Bachtól Kálmán Imréig” címmel, valamint a Goldmark negyvenéves kerámia szakkörének munkáiból nyílik kiállítás. Keszthely tiszteletbeli magisztrátusa is pénteken tartja ülését, melyen hagyományosan a város vezetése tájékoztatja a tagokat a közelmúltban történt változásokról és az elkövetkező évekre tervezett városfejlesztési elképzelésekről. A magiszterek a másnapi ünnepi képviselő-testületi ülésen számolnak be véleményükről és javaslataikról a megtárgyalt témákban. Szintén az ünnepi ülés napirendi pontja a város által alapított kitüntető címek átadása.

A szombati nap eseményeit a Pelso Társaság rendezvénysorozata egészíti ki kora délutántól estig. A sétálóutcán és a Fő téren egymást érik majd a folyóirat- és könyvbemutatók és a város történetének egy-egy érdekességét, neves személyét bemutató előadások. Mindezt hangulatos térzene fűszerezi, muzsikál a Festetics György Zeneiskola Klarinét Quintettje, a Pelso Lowbras együttes, a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar és a Nehéz Fiúk tubaquartett. A Pelso Nap eseményeit a Fő téren a Happy Dixieland Band együttes koncertje zárja.
Szombaton a kultúra mellett a sport is főszerepet kap: idén első ízben rendezi meg az ilovebalaton.hu Kft. a Keszthely Triathlont. A sportág szerelmesei szép környezetben, európai színvonalú és szervezésű versenyen mérhetik össze erejüket, ahol az amatőrök és élsportolók is megtalálják a számukra ideális és kihívásokkal teli távokat.
A hétvége programjaiban a Belvárosi Kereskedők Egyesülete, a Borbarát Hölgyek Egyesülete, a Fejér György Városi Könyvtár, és a Balatoni Múzeum is részt vállal.

Szombat este a város a Budapest Bár együttes nagyszabású ingyenes koncertjét ajándékozza a keszthelyieknek és az itt tartózkodó vendégeknek; ennek, valamint az ezt követő utcabálnak a Balaton-parton felállított nagyszínpad biztosít helyszínt.
– Az elmúlt években mind a városközpont, mind a Balaton-partunk jelentős megújuláson esett át. A szervezésnél abban a szerencsés helyzetben voltunk tehát, hogy több helyszín is kínálta magát az ünnepséghez, ezért a belvárosban és a parton is gazdag programkínálat várja a keszthelyieket – hangsúlyozta a polgármester.

A következő, pünkösdi hétvége is színvonalas programot ígér: június 7-8-án a Keszthelyi Kilométerek utcai futóverseny indulói és szurkolói népesítik meg a város utcáit, immár hetedik alkalommal.

RÉSZLETES PROGRAM