Itthonról otthonra – a mezőgazdaság és az élelmiszerek kapcsolata

2019. szeptember 20. (péntek)

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról otthonra elnevezésű iskolai tájékoztató sorozata. A NAK általános és középiskolákban szervez előadásokat a mezőgazdaság sokszínűségéről és a tudatos táplálkozásról. Tavaly júliusig országszerte hatezer diáknak tartottak interaktív előadásokat a kampány keretében. Az idei tanévnyitó programját Keszthelyen a Csány-Szendrey iskolában tartották.
Az egészséges életmódhoz napi 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt ajánlott fogyasztani – javasolják a szakemberek. A kamara és a környékbeli termelők jóvoltából az alma és körte mellett például tojást, lekvárokat, szörpöket és marhahúst is kóstolhattak a diákok. Salamon Bíborka odafigyel a változatos táplálkozásra: „Én minden nap rengeteg gyümölcsöt és zöldséget eszek, azért is fontos, hogy egészségesek legyünk, másrészt meg finom is.”

A gabonafélékkel, azok őrlésével és feldolgozásával testközelből ismerkedhettek meg a gyerekek. Fehér Csaba családi gazdálkodó. Azt mondja, azért termel többféle gabonát a biogazdaságában, hogy visszaadja a becsületét a gabonának, a lisztnek és az abból készülő termékeknek.

„Hiszen a magyar embernek az egyik legfontosabb, alapvető élelmiszere a kenyér. Kenyér nélkül egy család se nagyon élt a régmúltban, a közelmúltban sem és szerintem a jelenben is nagyon fontos minden családnak az életében” – nyilatkozta Fehér Csaba.

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke előadásában hangsúlyozta a változatos táplálkozás szükségességét és a kiváló helyi termékeket. 2017 novemberében indította el iskolai tájékoztató kampányát a NAK . Tavaly júliusig országszerte hatezer diáknak tartottak interaktív előadásokat. A sorozat ebben a tanévben is folytatódik.

„Célunk továbbra is az, hogy egy olyan előadásanyagot adjunk át a gyerekeknek, amiben megismerik azokat az összefüggéseket, amiket ők tanulnak az iskolában, de talán a gyakorlati összefüggés, hogy az alapvető élelmiszerek amiket ők fogyasztanak, azok hogyan kerülnek az asztalra, mi a köze a mezőgazdaságnak az élelmiszer-feldolgozáshoz” – fogalmazott Süle Katalin.

A kampány idei tanévnyitó programján Keszthely alpolgármestere kiemelte, már fiatalon fel kell hívni a figyelmet a tudatos táplálkozásra, ezért üdvözölte az agrárkamara programját. Nagy Bálint elmondta, a városvezetés célja, hogy a helyi termékeket minél közvetlenebbül tudják eljuttatni a fogyasztókhoz.

Nagy Bálint alpolgármester: „Nyilván erre a piac is egy nagyon jó helyszín, illetve a következő évre elkészülő Területi Operatív Program keretében megvalósuló gazdaságfejlesztéses pályázatunk egyik eleme is, hogy legyen egy olyan újabb helyszín a piac mellett, ahol ezeket az egészséges élelmiszereket közvetlenül a termelőktől tudják a fogyasztók megvásárolni.”

Az ,,Itthonról Otthonra” kampány eddig főleg a nagyvárosokba jutott el. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban már a kistelepülésekre is ellátogatnak az agrárkamara munkatársai, hogy közelebb vigyék a fiatalokat a mezőgazdasághoz, felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6415-itthonrol-otthonra-a-mezogazdasag-es-az-elelmiszerek-kapcsolata?fbclid=IwAR1UY8jPIX7Fpq7m9p2tWmWnEs4mpkiQeQTb6T2lHLzIVBuZ8Y4Ir5RU7A4