Izgalmas és látványos befutója volt a Tour de Hongrienak Keszthelyen

2023. május 11. (csütörtök)

Visszatért a Tour de Hongrie Keszthelyre. 2018-ban is célállomás volt a város. Ezúttal a Georgikon utcában finiseltek a kerékpárosok. Keszthely már 1930-ban is részese volt viadalnak. 30 nemzet 132 sportolója vágott neki a 44. Magyar Körversenynek.

A pálya jelképes megnyitása után lassúrajttal indultak el a kerékpárosok Zalaegerszegről a Tour de Hongrie második szakaszán. 175 kilométer és 923 méternyi szintemelkedés várt a mezőnyre. Sümeg, Nagyvázsony, Badacsony és Hévíz útvonalon vették célba Keszthelyt. A versenyt nagy nemzetközi érdeklődés övezi.

Eisenkrammer Károly főszervező: „Szeretnénk megmutatni Magyarországot, a verseny erre is alkalmas, ez az egyik legfőbb célunk. Nyugat-Magyarország nagyon fontos turisztikai célpont, a Balaton különösen. Így aztán a zalaegerszegi szakaszt szeretnénk arra felhasználni, hogy Zalaegerszegről a mezőnyt elvigyük a Balaton-felvidékre, egészen Keszthelyig.”

A Tour de Hongrie-t világszerte 190 országban közvetítik. Magyarországon az M4 Sport a rajttól a célig élőben sugározza a viadalt. A verseny idei szlogenje: Szintet lépünk! A körverseny ProSeries kategóriás lett. Ez több világranglista pontot, szigorúbb szabályokat és nagyobb nemzetközi figyelmet jelent. Több olyan gárda nevezett, mely itt készül fel a Tour De France-ra.

Az esős idő ellenére is nagyszámú közönség látogatott ki a befutó helyszínére Keszthelyen, a Georgikon utcába.

„Nagy amatőr kerékpáros vagyok. Szombathelyről jöttem. Ma Zalaegerszegen kezdtünk, az indulást megnéztük” – mondta Németh Tamás. 

A mezőny Hévíz felől Alsópáhokra tartott. Főleg a kanyarokban és közlekedési csomópontokban nagyszámú közönség figyelte a versenyt. A 75-ösön, az Alsópáhoki úton érkeztek a kerékpárosok Keszthelyre a Georgikon utca irányába. A Tour de Hongrie kulturális és turisztikai szempontból is fontos szerepet tölt be Magyarország életében.

Manninger Jenő polgármester: „Most ez egy sokkal nagyobb színvonalú verseny, hisz Európa legnagyobb színvonalú versenyei közé tartozik ma már. Olyan versenyzők is vannak, például Tour de France győztes és más, komoly szakasz győztesek is részt vesznek a versenyen. Úgyhogy sokkal nagyobb a nemzetközi híre ennek, a magyar versenyzők is jobbak. Azoknak drukkolunk elsősorban. Természetesen egy ilyen verseny az mind növeli a térségnek a hírnevét, a népszerűségét. A verseny során a tévék bemutatják a környéket.”

Az Európa-bajnok holland Fabio Jakobsen nyerte a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második szakaszát.A verseny érinti még Kaposvárt, Pécset, Martonvásárt és Dobogókőt is. A befutó Budapesten lesz május 14-én vasárnap.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10344-izgalmas-es-latvanyos-befutoja-volt-a-tour-de-hongrienak-keszthelyen

Képek