Izgalmas foglalkozások a NépmesePontban

2019. január 25. (péntek)

Igazi téli foglalkozás-sorozatot állítottak össze gyerekeknek a keszthelyi NépmesePontban „Téli álom” címmel. Minden a meséről, a hideg időben meleget adó kályhákról és a kályhásmesterekről szól. A foglalkozásokon nem csak mesélnek, hanem makettek és mesekönyvek segítségével kiállításon, kézműves órákon ismerkednek a kályhákkal, azok készítésével és a különböző kályhacsempék motívumaival.
Szalay Imre keszthelyi fazekas, kályhaépítő beszélt a kis óvodásoknak a NépmesePont foglalkozásán a kályhákról. Miniatűr darabokat is vitt a kiállításra, hogy a kicsik jobban megértsék, mit is rejt a kályha titka, miért volt nagyon fontos faluhelyen és városban is a kályhásmester munkája. Mert a kályha meleget adott. A kisgyermekeknek mesekönyveket is vitt a népi iparművész, akinek régi szenvedélye a kályhamesék gyűjtése.

„Nem rég gondoltam azt,hogy nem csak a makettekkel meg a műhelyben zajló munkával mutatnám meg ezt,hanem kicsit másképp is. A könyveket nagyon szeretem. Van olyan könyvem amit csak az illusztráció miatt veszek meg.S hát vannak olyan régi mesekönyveim amiben kályha,kemence,kandalló volt.” – mondta Szalay Imre.

Az óvodások nem csak megnézték a mesekönyveket, hanem Tóth Adél pedagógus mesélt is az egyik nagyon régi mesekönyvből egy klasszikus mesét. A kicsik csendben figyelték a mindig fázó király történetét, annyira tetszett nekik, hogy meg is jegyezték.

„Volt egy király és egyfolytában fázott és találkozott egy kislánnyal, aki azt mondta, hogy te csúnya király elvetted a tetőnket és nagyon meleg van nálad.” – emlékezett vissza Molitor Léna.

Szalay Imre segítségével a kicsik megtanulhatták, milyen anyagból készül az a kandalló, kályha vagy kemence, ami nagyon jó meleget ad. Gyúrták az anyagot a gyerekek, formába tették és szépen lesimítva el is készült a nyers kályhacsempe. A kisgyermekek szinte az egész munkafolyamatot el tudták mondani.

„Először kaptam olyaN anyagot és beleraktam és utána meg összenyomkodtam és kiszedtük és ráraktuk egy deszkára.” – modta el Horváth Noel.

A NépmesePontban gyakoriak a foglalkozások, hétközben csoportokat, hétvégén családokat várnak izgalmas programok.

„Volt egy advanti része. Két három hétig kis karácsonyi kiállítást rendeztünk, ahhoz tartozó mesét dolgoztunk fel a foglalkozásokon ,utána jött a Vízkereszt, akkor a só mesét. Jött a só víz gyurmázás és ehhez kapcsolódó dolgok. Most pedig a farsang következett és ehhez kapcsolódott ez a kis kályha kiállítás.” – adott tájékoztatást Tóth Adél pedagógus.

Legközelebb január 25-én délután négy órakor a Meseműhelyben találkozhatnak gyűjteménnyel a gyerekek. Akkor az általános iskolások a játékos történetmondást is kipróbálhatják.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5699-izgalmas-foglalkozasok-a-nepmesepontban?fbclid=IwAR3Z_Sga7fnXkj-iA_n1Y7aHmvTUpSINlRST-5SZJ5CzofNaiM00hCdu98E