Javítások az új körforgalmon

2011. október 6. (csütörtök)

Első osztályú minőséget vár el a keszthelyi önkormányzat, ezért kizárólag tökéletes műszaki állapotú beruházást hajlandó átvenni a Kossuth – Deák – Szent Miklós utcák csomópontjában épült új körforgalom esetében is. Az elvégzett vizsgálatok alapján szükséges az aszfaltburkolat javítása.

A keszthelyi lakosok azt tapasztalhatták, hogy az új csomópontban a munkálatok után megindulhatott az autóforgalom, majd később újra lezárták. Ennek oka, hogy ugyan elkészült határidőre a beruházás, de a műszaki átadásnál az aszfaltréteg kötelező laborvizsgálatából kiderült, hogy az nem felel meg száz százalékban az előírásoknak. Az útszakasz egy részét már megpróbálta javítani a kivitelező egy kisebb terület újraburkolásával. A beruházás két megrendelője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és Keszthely Város Önkormányzata a hozzá tartozó útszakaszokon külön-külön is bevizsgáltatta az aszfaltot, és mindegyik – a napokban elkészült – laborvizsgálat igazolta, hogy tűréshatáron kívüli a burkolat minősége, ezért szükséges a felmarás és egy új kopóréteg leterítése.

A szerződés értelmében a nem megfelelő minőségű aszfaltréteget a kivitelező köteles kijavítani; ebbéli hajlandóságát – a vizsgálatok eredményét és megállapításait elismerve –írásbeli nyilatkozatában is megerősítette. A vizsgálatok díjait és a javítás miatt felmerülő többletköltséget így teljes egészében a beruházás kivitelezője állja, az önkormányzatnak ezzel kapcsolatban nincs plusz kiadása.
A munka várhatóan 2-3 hét alatt elkészül.

Ismeretes: Keszthely városa a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán csaknem 58,6 millió forint támogatást nyert a csomópont átépítésére, melyhez az önkormányzat 25 százalék önrészt vállalt. A beruházás szükségességét az indokolja, hogy a város forgalmi rendjének változásával és a Deák Ferenc utca kétirányúvá válásával jelentősen megnő ennek a résznek az autóforgalma. A Fő tér lezárásával a buszok is a Szent Miklós – Bercsényi utcán haladnak, ez is növeli a kereszteződés forgalmát. Mindenképpen szükséges volt tehát a csomópont átalakítása, amelyhez a pályázat komoly anyagi segítséget nyújtott.

Kapcsolódó cikkek:
Újabb szakaszához érkezett a körforgalomépítés
Két hónap alatt elkészül a körforgalom
Indulhat a körforgalom építése
Körforgalom épül a Kossuth utcán
Új közlekedési és turisztikai információs rendszer épül
Felgyorsulnak az elkerülőút munkálatai