Jelentős kedvezmények lesznek a tömegközlekedésben

2024. február 1. (csütörtök)

Már a BKV járataira is érvényesek a vármegye- és országbérletek. Ez jelentős kedvezményt jelent a térségből utazóknak is. Erről Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár beszélt televíziónknak. Arról is beszámolt, hogy történelmi jelentőségű bérmegállapodás született a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalói részére. A társaság dolgozói három év alatt átlagosan legalább 28,4 százalékos alapbéremelést kapnak.

A magyarországi közösségi közlekedés megújítása már tavaly megkezdődött a vármegye- és országbérletek bevezetésével. Ezek sikerét mutatja, hogy ez idáig 4,7 millió darabot vásároltak az utazók. A tömegközlekedésben március elsejétől további kedvezményeket vezetnek be. Ennek célja, egy sokkal egyszerűbb és áttekinthetőbb tarifarendszer.

„Az Építési és Közlekedési Minisztérium, illetve a főpolgármester és Lázár János miniszter úr közötti megállapodás eredményeként elmondhatjuk azt, hogy egy nagyon nagy lépést tettünk az egész ország szempontjából a valódi tarifaközösség irányába. Hiszen azáltal, hogy akár egy országbérlettel, akár egy vármegyebérlettel az utazók, azok most már a budapesti közlekedés, tehát a BKV közlekedését is igénybe tudják venni. Az azt jelenti, hogy például egy zalai diák az 1890 forintért vásárol mondjuk egy országbérletet és ezek után nemcsak korlátlanul használhatja a MÁV-VOLÁN és a HÉV eszközeit, hanem most már a BKV eszközeit is.” – emelte ki Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár.

E mellett díjmentesen utazhatnak a 14 év alattiak és a 65 év felettiek, valamint azok, akiknek korábban 90%-os kedvezményük volt. A 14 és 25 közöttiek, valamint a közszolgálati alkalmazottak féláron közlekedhetnek. Bevezetik a Vármegye24 és a Magyarország24 jegyeket is. A kedvezmények például a térségünk agglomerációjából 75 ezer felnőttet, 85 ezer nagydiákot érintenek

Nagy Bálint arról is beszámolt, hogy jelentős bérfejlesztés is történik a MÁV-VOLÁN-csoportnál. Az első ütemben átlagosan 17 százalékos emelést kapnak a dolgozók a bruttó 600 ezer forintos alapbérig. Ez legalább havi bruttó 70 ezer forint pluszt jelent a munkavállalóknak már idén januártól.

„A MÁV, Volán és a HÉV tekintetében mind a 9 szakszervezetből végül mind a 9 aláírta azt a megállapodást, ami azt gondolom, hogy nagyon jó a munkavállalóknak is itt Zalában is. Hiszen egyrészt mindannyiukat érinti, másrészt elmondhatjuk azt, hogy egy kiszámítható, hároméves bérmegállapodás történt.”

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, az új tarifarendszer igazságosabb, mint a régi, mert nem ad kevesebbet a közösből azoknak sem, akik vidékről a fővárosba illetve a fővároson belül utaznak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek