Jelentős megtakarítás a közvilágítási kiadásokban

2014. június 12. (csütörtök)

Napokon belül sor kerül a vállalkozási szerződés aláírására, így hamarosan indul a keszthelyi közvilágítás korszerűsítése. Keszthely jövő évi költségvetésében hozzávetőleg 19 millió forintos megtakarítást jelent majd a beruházás – mondta el a város polgármestere.

Ruzsics Ferenc hozzátette: az önkormányzatnak nem kerül pénzébe a fejlesztés, hiszen a kivitelezés teljes összegére támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv keretében, először csaknem 364 millió forintot a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán, majd az EU Önerő Alapból további 64 milliót.
A fenntartási költségek csökkentése mellett az energiahatékonyság is fontos szempontja volt az önkormányzatnak a projekt kidolgozásakor.

A közbeszerzési eljárás lezárására és a kivitelező kiválasztására a májusi soros testületi ülésen került sor. A szabályszerűen meghirdetett nyílt közbeszerzési felhívásra egyetlen ajánlat érkezett, melyet a bíráló bizottság javaslata alapján a képviselő-testület elfogadott. A beruházást a budapesti székhelyű ELIOS Innovatív Energetikai Zrt. végzi majd, bruttó 404 millió forintos ajánlatuk megfelel a rendelkezésre álló anyagi fedezetnek. A képviselő-testület a közbeszerzési eljárást – melyet a felügyeleti szervek is vizsgáltak és megfelelőnek találtak – érvényesnek és eredményesnek nyilvánította, és felhatalmazta a polgármestert az építési vállalkozási szerződés megkötésére. A felek napokon belül aláírják a dokumentumot, ez alapján megkezdődik a tervezés, majd előreláthatólag augusztusban a kivitelezési munka. A fejlesztés várhatóan még idén ősszel befejeződik.

– A beruházással több mint 2600 hagyományos lámpatestet cseréltetünk ki energiatakarékos LED-es technológiájúra, ez Keszthely közvilágítási hálózatának körülbelül 80 százaléka – mondta el Ruzsics Ferenc. – A pályázatunk sikerét megtudva többen olyan kéréssel kerestek meg, hogy a város különböző pontjain építsünk ki új közvilágítási elemeket, vagy vállaljuk át egyes, nem önkormányzati tulajdonú, fenntartású épület kivilágításának költségeit. A pályázati kiírás és a szerződés azonban az elnyert összeg ilyen irányú felhasználását nem teszi lehetővé – tette hozzá.

– Az új világítótestekre a kivitelező cég 60 hónap garanciát vállal, így az energiaköltség megtakarításán túl a most még jelentős összeget kitevő javítási-karbantartási kiadásokkal sem kell számolnia a városnak a következő öt évben – hangsúlyozta a polgármester.