Jeruzsálem, a világ közepe

2024. február 23. (péntek)

“Régészeti felfedezések bibliai tájakon” címmel indult útjára egy új sorozat a Balaton Színházban. A beszélgetős program során olyan előadásokkal találkozhat az érdeklődő, melyek központi eleme a vallás, a hittörténet. Két hetente, csütörtökönként rendezik meg az új ismeretterjesztőt a színházban – csütörtökön Jeruzsálem ókori történetével ismerkedhettek a résztvevők.

Gürtler Katalin régész saját tapasztalatait beleszőve, képekkel illusztrálva mutatta be Izrael fővárosát az érdeklődőknek. Évekkel ezelőtt az országban végezte munkáját, így bőven gyűjtött élményeket. Napjainkban Jordániában történeti túravezetőként dolgozik, a városba látogatóknak mutat be bibliai helyszíneket. A Zalaegerszegen élő régész hazalátogatott és a környékbeli településeken osztja meg tapasztalatait. Keszthelyen a “Régészeti felfedezések bibliai tájakon” című új beszélgetős programban tett eleget a felkérésnek.

„Aki egyszer elmegy oda, az először is azt látja – mivel a repülő a Tel-avivben Gurionon száll le -, hogy Tel Aviv egy multikulti város, ahol tényleg mindenféle ember él. Bemegy Jeruzsálembe – ma már ugye nagyon jó gyorsvonat, vagy felső vonat visz -, akkor megérkezik egy ilyen időutazásba. Tehát hogyha kimegy a vallásos részbe, ott ugyanúgy élnek az emberek, ahogy a XIX. században élt a zsidóság” – mondta Gürtler Katalin. “Jeruzsálemet látni kell” – tette hozzá. A “Jeruzsálem ókori történetének régészeti emlékei” címet viselő előadás során sok fotót is láthattak a jelenlévők a városról. Ám a képek nem adják vissza azt az élményt, amit a látogató személyesen tapasztalhat meg a helyszínen. A Föld egyik legősibb városát a világ közepének is tartják. Napjainkban Jeruzsálem sajnos az izraeli–palesztin konfliktus egyik kulcspontja, ám ez nem halványítja el a fényes múltat, de a jelent sem.

A bibliai-régészeti sorozat nem csak Jeruzsálemet, hanem a Szentföld összes városát érinti. A vallás oldaláról Gürtler Katalin támogatóra is lelt: az előadásokon Frend László, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze teológiai oldalról világítja meg az elhangzó információkat: „Mi ezt a sorozatot úgy képzeltük el, úgy gondoltuk el Katalinnal, hogy ő hozza a régészeti eredményeket, főleg a XIX. századi felfedezéseket, és én hozzáillesztem: az én részem az lesz, hogy hozzárakom a bibliai hátteret, mind a történeti, mind a személyek bemutatása; mind helyszínekről és akár kultikus helyszínekről beszélek. Ilyen is volt legutóbb is. Ma is például Jeruzsálem kapcsán a templomról, a templom rendeltetéséről fogok beszélni.”

Jeruzsálem 750–800 m-es átlagmagasságon fekszik a Földközi-tenger és a Holt-tenger közötti hegyvidéken. Az óváros régi és új kultúrák találkozópontja: zsidó, keresztény, örmény és muszlim negyedek vannak itt. A világ egyik vallási és spirituális fővárosának is tartják.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

Képek