Jó a Balaton vízállása

2024. május 23. (csütörtök)

Nagyon kedvező a Balaton vízállása a nyári szezon kezdete előtt. Ebben a Vízügy, a horgászok és a vitorlázók is egyetértenek. Egy hónapja már nem eresztik a vizet a Sió-zsilipen. Nyáron akkor maradhat kedvező a vízszint, ha kellő mennyiségű csapadék lesz a tó vízgyűjtő területén.

Folyamatosan, változó intenzitással eresztették a Balaton vízét a Sió-zsilipen. A Vízügy december 27. és április 24. között tartotta nyitva a siófoki vízszintszabályozó zsilipet. Május 23-án reggel 119 centimétert mutatott a tó átlagmércéje.

„Ez egy hihetetlenül ideális szezonkezdeti vízállás. A vízeresztés már megszűnt. Én azt gondolom, hogy ennek a gazdálkodásnak, vízre vigyázásnak ez most az alapja, de ami a legfontosabb, hogy már nem engedjük a vizet, a nyári szezonra készülünk és arra, hogy lassan elkezd majd párologni” – nyilatkozta televíziónknak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A megújult Sió-zsilippel sokkal gyorsabban szabályozhatják a vízszintet a szakemberek. Ha szükséges, pillanatok alatt megnyithatják a műtárgyat. A Vízügy szándéka azonban most az, hogy minél több víz legyen nyáron a Balaton medrében.

A jó vízállás a Helikon Horgász Egyesület kikötőjén is látszik. A pecások bíznak abban, hogy lesz elég csapadék a nyáron és legalább 115 centiméter lesz a vízszint. Most ívnak a halak, ezért is fontos a jó vízállás és hogy ne csökkenjen hirtelen a vízszint.

Balázs István egyesületi elnök: „Nagyon fontos, hogy ne apadjon le, mert a mi kikötőnk már sokszor volt szárazulaton, nem lehetett kimenni egyáltalán. A normális vízállás természetesen nem csak a horgászat, a hajózás, hanem turisztikai szempontból is nagyon fontos.”

Az egyesület kikötője a Balaton nyugati csücskében van, itt a legnagyobb az iszaposodás. Az elnök és a horgászok is szorgalmazzák, hogy újra létesítsenek iszapcsapdát.

Nyáron, kánikulában, akár egy centiméterrel is apadhat a vízszint a párolgás miatt egy nap alatt. A szezonban fontos, hogy a csapadékkal meglegyen a kellő utánpótlás. A Balaton területe 600 négyzetkilométer, a vízgyűjtő területe ennek csaknem tízszerese.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek