Jó évet zárt a Helikon Kastélymúzeum

2022. január 14. (péntek)

A koronavírus-járvány okozta nehézségekkel településeknek, intézményeknek egyaránt meg kellett küzdeni 2021-ben is. Mindenkiben aggodalmat váltott ki a folyamatos működés kérdése. Magyarország leglátogatottabb kastélya, a Festetics-kastély a bizonytalan évkezdés ellenére jó évet zárt.

A Keszthely szívében található Festetics-kastély Magyarország egyik legszebb kastélya. Mind látnivalóiban, mind programjaiban vonza a turistákat. A leglátogatottabb kastély öt épületben várja állandó kiállítással a vendégeket. A 2020-as koronavírus járvány a Helikon Kastélymúzeumban folyó munkát és a múzeumi életet is átírta. 2021 elején is nagy volt a bizonytalanság a folyamatos működést tekintve.

„Aggódtunk! Nyílván nem tudtuk, hogy hogyan és miként fogunk nyitni és az év első három hónapjában, sőt négy hónapban zárva voltunk. Viszont ez egy megfelelő időszak volt számunkra, hogy valóban fel tudjunk készülni és nagyon-nagyon bíztunk abban, hogy jelentős számú látogatót fogunk tudni fogadni. Én büszkén mondhatom, ellentétben azzal, hogy tavalyi évben 154 ezer látogatót fogadott a Helikon Kastélymúzeum, az idei évben el fogjuk érni a 190 ezer látogatót. Ez egy nagyon jelentős emelkedés. És büszkén mondhatom azt is, hogy minden idők legjobb augusztusát sikerült létrehoznunk.73 ezer látogatónk volt”- mondta el Pálinkás Róbert igazgató.

A Helikon Kastélymúzeum fejlődése és beruházásai is folyamatosak. Tizennyolc projekt 12.5 milliárd forintos bekerülési összeggel teszi lehetővé a megújulást, a minőség és szolgáltatás fejlesztését.

„Ezeket az összegeket már lehívtuk, itt van mindegyik a bankszámlánkon, nagyságrendileg 8 milliárd forintos a Helikon Kastélymúzeumnak ez a büdzséje. Minden egyes dolgozónkat meg tudtunk tartani. Sőt bizonyos területeken tudtunk az elmúlt időszakban is fejleszteni és ugyancsak büszkén mondhatom el, a következő évet is úgy fogjuk kezdeni, hogy minden Helikon Kastélymúzeumos dolgozó 20%-os béremelésre számíthat január 1-től.”- mondta az igazgató.

A fejlesztések között az egyik legnagyobb, a Vadászati Múzeum új szárnyainak megépítése már befejeződött. A múzeum a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt helyszíne volt. A térségnek új attrakciót adó, egykori Festetics majorság építése is a megfelelő ütemben zajlik Fenékpusztán. A vakolat eltávolítását, belső terek kiürítését és a régészeti feltárásokat követően a tetőszerkezet felújítása folyik. Keszthelytől a 71-es úttal párhuzamosan futó egyedülálló feketefenyő fasor is új funkciót kap. A kastély főépületében felújították a tükörtermet és több műszaki beruházás, korszerűsítés is befejeződött. A Helikon Kastélymúzeum 2021-ben is bővelkedett programokban. Az kiállítások mellett komolyzenei koncertek várták a látogatókat. A korábbi éveknél több könnyűzenei, színházi programot rendeztek meg a kastély parkjában.

„Én úgy tudom értékelni, hogy ebben a nagyon különleges, covidos időszakban, ez egy kiemelkedően jó év a 2021-es év a Helikon Kastélymúzeum életében. S hát nyilván bizakodva tekintünk a jövőre, mert, hogy ezeket a projekteket most már befejezzük, de már elkészült az a csomag, amelyet remélem, hogy a következő év elején ismételten ki fognak hirdetni, ahol a Helikon Kastélymúzeum ismételten egy 10 milliárdos programmal készül.”- mondta Pálinkás Róbert.

A térség idegenforgalmához és gazdaságához lendületet adó Helikon Kastélymúzeum 2022-ben is számos látnivalóval, programmal és kedvezménnyel várja a vendégeket.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8743-jo-evet-zart-a-helikon-kastelymuzeum