Jó hangulat és gesztenyés finomságok az őszi fesztiválon

2024. október 14. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Az ősz legfinomabb csemegéje a szelídgesztenye. De nem csak finom, társul hozzá jó hangulat is. Sütése őszi-téli programokon divattá vált, rendezvények épülnek rá. Hétvégén Keszthelyen 9. alkalommal tartottak Gesztenye Fesztivált.

Folyamatosan sütötték a gesztenyét két napon át a keszthelyi fesztiválon. Sokak által kedvelt csemege sült gesztenye. Az őszi-téli szezon legnagyobb slágere gyorsan fogyott. Kis tasakokban vették a forró ínyencséget. A fesztiválra jó sütnivaló gesztenyét hoztak a kistermelők. Azt tartják, hogy a 280-300 gesztenye fajtából nem mindegyik alkalmas sütésre. S ha már sütünk, az sem mindegy hogyan. „Kipróbáltuk nagyon sok helyen. A sparherden a legjobb sütni, fönt a platnin. Mi azt tapasztaltuk, hogy ott forog ki a legszebben meg ott sül meg a legszebben utána a gesztenye. Több mindent szoktunk vele csinálni. Be szoktuk áztatni, előtte legalább tíz perccel. Az nem baj, ha többet ázik. Az a baj, ha kevesebbet. Mert bemegy a barna héj alá a víz egy kicsit, és amikor hirtelen sütjük, akkor könnyebben kiforog a gesztenye. Forró platnin szoktuk csinálni. Legalább 200 fokos a platni.”- adott ötleteket Mándó Gábor kistermelő.

Jó hétvégi programnak ígérkezett a rendezvény. Nagyon sokan vágytak a jó időben kikapcsolódásra. A sült gesztenye illata belengte a kézművesekkel, árusokkal megtelt teret. A gesztenye amellett, hogy nagyon finom és számtalan módon el lehet készíteni, rendkívül egészséges is. Számos kézműves gesztenyés finomság is készült a fesztiválon. A jól ismert gesztenyemassza is, a gesztenyepüré ostya kosárkában és a gesztenyés sütemények. A gesztenyesütők mellett sok volt a látnivaló és a szórakoztató program. A gyerekeknek volt állatsimogató puha nyuszival, de a színes kacsák és a kis kecske is népszerű volt. A családok lelkesen neveztek a tökfaragó versenyre. A hat éves Andriska apukájával készítette a halloweeni töklámpást, amit haza is vihettek, hogy október 31-én kirakják az ajtó elé. A család Nagykanizsáról érkezett a rendezvényre. „Nem vagyok gyakorlott tökfaragó. Már próbálkoztunk korábbi években, de néhány éve szerintem nem nagyon. Igazából ezért jöttünk. A Gesztenye Fesztiválra rátaláltunk, hogy ilyen program is lesz. Mindenképp terveztük, hogy valami jó rémisztő tököt majd faragunk. Ez lesz a legnagyobb élmény biztosan.”- mondta Szegedi Nándor.

Kézműves sátrak, dekorációs ötletek, finom ételek is várták a fesztiválozókat.”Az a célunk elsősorban hogy felhívjuk az embereknek a figyelmét arra, hogy micsoda értékes gyümölcseink vannak, mint pl. a gesztenye, s ennek az ideális ültetési ideje az ősz. Mint ahogy minden gyümölcsfának és ebben szeretnénk szakmai segítséget is nyújtani évről-évre. Hiszen a mi fesztiválunk nem csak egy gasztro fesztivál, ahol ehetik a gesztenyét az emberek. Hanem megmutatjuk, hogy milyen kertben, milyen fajtát, milyen fekvésbe érdemes ültetni és azt hogyan érdemes gondozni.”- adott tájékoztatást a főszervező, Paulinné Bukovics Mariann.

A háziasszonyok szakmai tanácsot kaptak a gesztenyés sütemények és a macaron elkészítéséhez Jakabfi Dávid mester cukrásztól. A jó hangulatú őszi rendezvényt 9. alkalommal szervezték meg Keszthelyen.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek