Jó időt mentek a vitorlások

2022. augusztus 23. (kedd)

Jó időt mentek az István a király Kupa a Bősz Adrián Borászat Nagydíjáért résztvevői. A vitorlások jól érezték magukat az idei megmérettetésen is. Bár az időjárás előrejelzés viharosabb időt jósolt, ennek ellenére összesen mintegy 200 fő 66 hajóval nevezett a megmérettetésre.

A bizonytalan időjárás ellenére is elstartoltak a vitorlások az István a király kupán. Az előrejelzések azt mutatták, hogy a versenyt biztonságosan meg lehet tartani. Előzetesen többen neveztek, ám a felhős idő miatt volt, aki visszalépett. Többeket azonban ez sem tántoríthatott el.

„Én Zalakarosról jöttem. Nekem ez az első ilyen versenyen. Nem voltam még ezen a kupán. Igazából ekkora szabású vitorlásversenyen egyáltalán nem voltam, úgyhogy én első bálozó vagyok.” – osztotta meg Horváth Zsolt.

Jó szelük volt a versenyzőknek. Ügyesen kellett taktikázni a legénységnek, hogy minél gyorsabban tudjanak haladni. A felnőttek mellett az utánpótláskorúak is megmutatták tehetségüket.

„Nagyon jó volt a pálya. És igaz, hogy spontán jött, de nekem nagyon tetszett ez a hirtelen fordulat a versenyben.” – mondta el Gárdos Abigél.

A hajók gyorsan megtették a Keszthelyi-öböltől a Vonyarcvashegynél található bójáig, majd vissza a kiindulópontig tartó utat. A szervezők szerint minden várakozást felülmúlt az idei verseny.

„Egy könnyen teljesíthető pályát tűzünk ki, ami nem annyira technikás a vitorlázók számára. Ennek ellenére a jó Isten beleszólt a programba és a félszelesnek tűnő pályán bizony voltak rohamos szakaszok is. Úgyhogy azt kell, hogy mondjam, hogy megpróbálta a vitorlázók tudását a pálya.” – összegzett Gárdos Péter, a Keszthelyi Túravitorlás Club elnöke.

Keszthely életében mindig fontos szerepet játszott a vitorlázás. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az István a király kupát több évtizede megrendezik.

„Rengeteg olyan ember van, aki nagyon jól vitorlázik és azoknak kell egy-egy ilyen verseny. Ezt nyújtja itt tulajdonképpen évente ez a lehetőség ilyenkor augusztus 20-án is. Úgyhogy azért gratulálok mindenkinek, aki részt vett és hát leginkább a győzteseknek.” – fogalmazott Manninger Jenő polgármester.

Több kategóriában hirdetettek győztest szombaton a kora esti órákban. Hajóosztály és korosztály szerint is dobogóra állhattak a legjobbak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9487-jo-idot-mentek-a-vitorlasok