Jó ütemben haladnak az érsekségi beruházások

2023. október 26. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

A katolikus óvoda munkálatainak jelenlegi állásáról és a Reischl-féle sörház nyertes tervpályázatáról számolt be a Veszprémi Érsekség. Elhangzott, az óvoda kialakítása a tervek szerint halad, várhatóan ősszel már fogadhatják a gyerekeket. A sörház kapcsán elmondták, a következő években oktatási, kulturális és sportközpont jön létre Keszthely szívében.

A Kiskastély épületében tervezett óvoda kialakítását a nyáron jelentette be az érsekség. A beruházás célja a műemléki védettség alatt álló épület értékközpontú felújítása. A következő hónapokban gyermekközpontú óvodabővítés valósul meg kert és parkolóhelyek kialakításával.

„Szemmel látható, hogy a munkák nagy ütemben megkezdődtek. A bontási munkálatok 100%-ban megtörténtek egyébként a területen mind a Kiskastélyban, ami szükséges volt bontás, elvégeztük, mind egyébként a hozzá kapcsolódó épületekben. Jelen pillanatban az összes alapozási munkálat befejeződött a Kiskastélyhoz kapcsolódó északi és déli szárnyban, és már a déli szárnynak a falazási munkálatai folynak.” – tájékoztatott Dr. Gréczy Zoltán, a Veszprémi Érsekség fejlesztési igazgatója.

A Veszprémi Érsekségnek kiemelten fontos az oktatás. Nem titkolt céljuk egy olyan régiós központ létrehozása Keszthelyen, amely nem csak a városban, hanem a környező településeken lakókat is kiszolgálja. Az óvoda mellett ehhez kapcsolódik a Ranolder iskola felújítása és kibővítése. A tervezési folyamat évekkel ezelőtt elindult, a projekteket a magyar kormány kiemelten támogatja.

„Mindkét esetben azt tudom elmondani, hogy a tapasztalat egyértelműen az, hogy az egyház egy nagyon jó partner, nagyon jó gazdája az intézményeknek és az ingatlanoknak. Éppen ezért azt gondolom, hogy örvendetes, hogy a két fejlesztés az egyházzal közösen tud megvalósulni. Azt gondolom, hogy túl azon, hogy városképileg mind Keszthely, mind pedig a Nyugat-Balaton szempontjából nagyon nagy lépés lesz, hiszen jelentős beruházásokról beszélünk.” – emelte ki Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár.

A Reischl-féle sörház felújítása régi vágya Keszthely vezetésének és az itt lakóknak. Az érsekség az idén tavasszal írta ki a tervpályázatot, amelyre összesen 27 munka érkezett. A pályaműveket 9 fős zsűri bírálta, a nyertes a Kreatív Magyar Mérnök Tanácsadó Kft. lett. A sörház megújulása jelentős mérföldkő lesz a város életében.

„Ez egy oktatási intézmény lesz, egy egyházi oktatási intézmény, és annak az oktatással kapcsolatos – nem szigorúan csak tanítás lesz, hanem nyilván közösségi terek, és a közösségi életnek is színhelye lesz. Ez a városnak az egyik fontos pontja lesz, egészen biztos.” – tette hozzá Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Ranolder oktatási, kulturális és sportközpontban a tervek szerint fedett uszodát és tornacsarnokot építenek. Ezek a városlakóknak is hozzáférhetőek lesznek. Emellett parkot és parkolókat, valamint tantermeket alakítanak ki. A jövőben mintegy 10 ezer négyzetméter épített és 4 ezer négyzetméter természeti környezet újul meg.

„Nagyon sokat dolgoztak munkatársaim az elmúlt időszakban. Most jutottunk oda, hogy már érdemben van mit bemutatni, és ezt örömmel tesszük meg. Szeretném hangsúlyozni, hogy bemutatásról van szó. Nyilvánvalóan a szakmai kritériumoknak és a szakmai szűrőknek eddig megfeleltek a munkálatok, reméljük, hogy elnyeri majd a szülők vagy éppen a városlakóknak a tetszését is.” – mondta Dr. Udvardy György veszprémi érsek.

A beruházás magában foglalja a Ranolder iskola felújítását is. Nem csak a tantermek és a folyósok korszerűsödnek, hanem a teljes fűtési rendszer is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek