Jól működik a Helikon Kastélymúzeum

2013. október 22. (kedd)

A Helikon Kastélymúzeum az elmúlt időszakban látványos fejlődésen ment keresztül. 2011 nyara óta Pálinkás Róbert vezeti az intézményt. A múzeum bevételei is nőttek, annak ellenére, hogy a meleg nyár nem kedvez a múzeumoknak.

Pálinkás Róbert igazgató sorolja az elmúlt években hozott intézkedéseket. Ez csak egy néhány azok közül, amik az ő irányítása alatt történtek. Elmondta: a kezdet nem volt könnyű.

Jelentős változások történtek a humánerőforrást illetően: jóval kevesebb létszámmal látják el ugyanazt a feladatot. Az egyik legjelentősebb fejlesztés a pálmaház létrehozása volt, ahol – többek közt – ötszáz különféle hibiszkusz és több, mint kettőszáz illatos frangipáni is található. A mellette fekvő területen egy óriási akváriumot hoztak létre, ahol balatoni halak élnek. Ezen a részen található a kettőezer négyzetméteres sziklakert is. Nagyon sok látogatót vonz a már nyolc éves vadászati múzeum, ahol több mint kétszáz különféle fajt lehet megtekinteni.

Az igazgató elmondása szerint az idén több mint öt százalékkal nőtt a kastély bevétele; annak ellenére, hogy a meleg nyár – mint amilyen az idei volt – nem kedvez a múzeumoknak, valamint árat sem emeltek. Az év végéig várhatóan el fogja érni a kastély az idei százkilencvenezres látogatószámot is. Az igazgató úgy véli: titkos recept nincs.

Összességében megállapítható: Pálinkás Róbert vezetése alatt a Helikon Kastélymúzeum változásai fejlődést mutatnak, és további tervek vannak a létesítmény működésének megreformálására. További pályázati lehetőségek például, amiknek köszönhetően például az irodák áthelyezése is megtörténik majd. Ha minden pályázat nyer, csak az idei évben több mint kétmilliárd forint forrást sikerül a kastélyra költeni.

(forrás: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Sikeres pályázatok a Helikon Kastélymúzeumban
Hatszáznál több trófea a keszthelyi Vadászati Múzeumban
Negyedmilliárdos parkrekonstrukcióra pályázik a Festetics-kastély
Festetics-díszöltözetekkel gazdagodott a Helikon Kastélymúzeum
Kiemelt turisztikai beruházásként fejlesztik a Festetics-kastélyt
A Nyugat-Dunántúl kulturális-turisztikai központja lesz
Keszthelyi Nyári Játékok a Festetics-kastélyparkban
A sztyeppék aranykincseit mutatják be Keszthelyen
Exkluzív borfesztivál a Festetics-kastélyban
Félezer vadásztrófeát mutatnak be Keszthelyen
Mongóliai türk mauzóleum leleteiről számolt be egy kazah kutató Keszthelyen
Múzeumok éjszakája Keszthelyen