Jól teljesítettek idén is a helyi vöröskeresztesek

2020. december 21. (hétfő)

Az éves donorterv 105%-át tudta teljesíteni a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete. Évek óta sikeresebbek a toborzások, sokan jönnek vért adni a térségből. Eddig 2691 véradást tudtak szervezni ebben az évben. A szervezet felhívja a figyelmet, hogy az ünnepek között is szükség van a véradókra, így az év utolsó két hétfőjén is várják az önkénteseket.

Egész évben várják a véradókat az ország minden területén. A vér ugyanis nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában. A folyamatos, biztonságos ellátáshoz napi 1600-1800 önkéntesre van szükség. A Keszthelyi Járásban havonta nagyjából 200-225 véradás kell ahhoz, hogy a tervnek megfelelő mennyiséget le tudják szállítani. A Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete évek óta túlteljesíti az éves donortervet. Idén 5%-kal több vért adományoztak az önkéntesek az eredeti kéréshez képest. Ebben az évben eddig 2691 véradás történt a térségben.

Kapcsándy Mária elmondta, örvendetes, hogy a járásban élők ilyen szép számmal adnak vért. A pandémia ellenére is folyamatosan érkezik a segítség.

„Köszönetet kell mondanom a véradásszervezőknek, elsősorban az önkéntes véradásszervezőnknek Ureczky Menyhértnének, aki hetente két alkalommal hívja a véradókat véradásra. Illetve köszönet illeti a területen lévő vöröskeresztes aktivistáinkat, önkénteseinket, valamint természetesen a véradókat, akik közül többen rendszeres véradók több éven keresztül.”

A keszthelyi járás önkéntesei között olyan is akad, aki 226-szor adott már vért. Az elnök hozzátette, idén szerették volna megköszönni azoknak a véradóknak a támogatást, akikre minden alkalommal számíthatnak, a járvány azonban ezt keresztülhúzta. Bíznak abban, hogy jövő tavasszal be tudják pótolni ezt az eseményt, fontosnak tartják ugyanis meghálálni ezeket az adományokat. Ebben az évben még három alkalommal várják a véradókat. Csütörtökön délután Felsőpáhokon lesz erre lehetőség. Ezenkívül hétfőnként a Keszthelyi Vérellátóba invitálják és várják az önkénteseket, ahol délután 1 és 4 óra között adható vér.

„Utána hosszú ünnep lesz, tehát kérném, hogy aki segíteni szeretne és adományozni szeretne vért, az 21-én jöjjön a Keszthelyi Kórház Vérellátójába. És utána pedig 28-án hétfőn úgyszintén sok szeretettel hívjuk a véradókat 13 és 17 óra között. Tehát ott egy kicsit hosszabbított időben tudunk a véradók rendelkezésére állni. Hiszen utána ismét ünnepek lesznek, tehát feltétlenül szükséges, hogy az ünnepek alatt is a megfelelő vérmennyiséget biztosítani tudjuk.”

A véradások során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások folyamatossága. A levett egységekből háromféle vérkészítményt állítanak elő, melyeket akár három különböző beteg is megkaphat. Ebből ered a véradások szlogenje: Adj vért és ments meg három életet.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7680-jol-teljesitettek-iden-is-a-helyi-voroskeresztesek