Jót tett az eső a mezőgazdaságnak

2021. május 28. (péntek)

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a növényeknek, a gazdák azonban a sok eső miatt csúszásban vannak a növényvédelmi munkákkal. A 2021-es esztendőben az időjárás próbára tette a szakembereket, aszállyal, késői fagyokkal is számolniuk kellett. A gazdák azt mondják, most már nagy szükség lenne a melegre és a napsütésre a szántóföldeken és a gyümölcsösökben is.

A tavaszi árpa láthatóan örült az elmúlt hetekben leesett csapadéknak, az idei szélsőséges időjárás azonban sok fejtőrést okozott a gazdáknak. Az év elején az aszállyal küzdöttek a földeken, majd a késői fagyok okoztak jelentős problémákat. A májusi csapadék jót tett a kalászosoknak, de még mindig hiányzik a meleg a növények megfelelő fejlődéséhez. Jelenleg a növényvédelmet végzik a gazdák, ezt azonban a sok eső nehezíti, így némi csúszásban vannak a földtulajdonosok.

„Korábban az okozott fejtörést, hogy az aszályos időszakban, illetve az aszályhoz társuló hideg időszakban, késői fagyok időszakában mitévők legyünk. Akkor eltelt ez a két hónap, és jön egy következő, ami a nagy esőzésekről szól, ami további fejtöréseket okoz a gazdálkodás kapcsán. A növényeknek alapvetően jól jött ez a csapadék, viszont a növényvédelmi munkákat nagyban nehezítette ez a jelenlegi időjárás.” – tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem ügyvezetője.

Jelenleg a kapás növények gyomirtása van folyamatban, a kalászos állományok esetében pedig a lombvédelemre fektetnek most hangsúlyt a gazdák. Az őszi vetést illetően már lehet óvatos becsléseket tenni a terméshozam tekintetében, azt viszont mindenképpen számításba kell venni, hogy az időjárás miatt később kerültek földbe a magok, ez kihatással lehet a termésre is.

Az eper is megsínylette az időjárást. Bár csapadékot bőven kapott, a meleg és a napfény hiányzik a gyümölcsnek. Az elmúlt hetekben a fólisátras gyümölcsöt kínálták az érdeklődőknek. Ez nagy népszerűségnek örvendett, de hamarosan leérik a termés.A szabadföldes eper azonban nemsokára beérik, nagyjából másfél hét múlva már a Georgikon Tanüzem termését is vásárolhatják az érdeklődők.

„Az idei év egy különleges évnek számít a gyümölcstermesztés egészére is elmondható módon, így igaz ez az eperre is. Az elmúlt hetek, hónapok időjárása egyáltalán nem kedvezett akár a szamóca, vagy a gyümölcstermesztésnek. Jóval kevesebb termésre számítunk, mint a korábbi esztendőkben, illetve a gyümölcsösökben a kajszi-, őszibarack, nektarin esetében közel 90%-os fagykárról kell beszélni.” – tette hozzá az ügyvezető.

A barack immár második éve szenved jelentős fagykárt, ez a gyümölcs árán is tapasztalható. A szakemberek azonban azt mondják, a vásárlók idén jelentősen több import gyümölccsel találkozhatnak a piacon, mint az elmúlt években.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8084-jot-tett-az-eso-a-mezogazdasagnak