Fuss, hogy mások is túlélhessék!

2019. augusztus 30. (péntek)

Jótékonysági futást rendeznek szeptember 14-én Keszthelyen

Fuss, hogy mások is túlélhessék! Ezzel a címmel rendez jótékonysági futóversenyt szeptember 14-én Keszthelyen a Magyarországi Légimentésért Alapítvány. A megmérettetésen befolyt teljes összeget a sármelléki légimentő bázisnak ajánlják fel, amit fejlesztésre szeretnének fordítani. A rendezvényre szeptember 8-ig várják a nevezéseket.
A légimentők helikoptere átlagosan napi kétszer száll fel, hogy segítséget nyújtson. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. jóvoltából hazánkban 7 légibázison folyik a mentés, 2018-ban 3447 esetük volt, ebből 3183 primer riasztás, ami javarészt baleseteket jelent. Dr. Bárdi Gábor a sármelléki bázison dolgozik, ami 2007 óta működik. Hozzájuk Zala és Vas megye tartozik, de a balatonfüredi bázissal közösen Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyékben is részt vesznek a mentésekben.

„A helikopter riasztásnak jól meghatározott kritériumrendszere van, amit az adott megye irányítócsoportja alkalmaz és ezek alapján indítja el egy mentőhelikoptert az adott eseményhez. Természetesen az elsődleges profilunk a traumás, tehát sérülésekkel járó esetek. Itt mindenféleképpen nagyobb, illetve súlyosabb sérülésekre kell gondolni. Tömeges baleset, közúti balesetek vagy akár vízi balesetek, légi járművek balesete.”

Egy kisfilmet készíttetett el a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a II. Fuss, hogy mások is túlélhessék című jótékonysági futóverseny felhívására . A programot nem először szervezik meg, tavaly a miskolci bázis fejlesztésére gyűjtöttek, több mint másfél millió forint gyűlt össze. Idén Keszthelyen szervezik meg a megmérettetést, hogy a sármellékieknek tudjanak segíteni, hiszen a felmérések szerint jelenleg itt vannak a legmostohább körülmények.

Egy keszthelyi bevásárlóközpontban fog indulni a futam szeptember 14-én. Összesen hat kategóriában, 350, 700, 1400 méteres, valamint 7,5 és 13,5 km-es távokra nevezhetnek az érdeklődők. A futóversenyre augusztus elsején indult meg a nevezés, csütörtök délig 179 civil és 70 egyenruhás, köztük mentők, rendőrök, tűzoltók és vízimentők is jelezték részvételüket. A Magyarországi Légimentésért Alapítvány alapítója, Nagy Boglárka elmondta, a segítésen kívül a futóversenynek más célja is van.

„Azt gondolom, hogy föl tudjuk hívni a légimentésre és annak fontosságára a civil lakosság figyelmét. Meg tudjuk ismertetni a légimentőket, a légimentők életét és világát velük. Azokat az emberekét, akikkel még megmentettként is igazából nem találkozik, hiszen nem biztos, hogy emlékszik, hogy ki volt, aki őt megmentette. A felettünk elreppenő sárga helikopter hangja viszont azonkívül, hogy megrémiszt bennünket, hogy kinek van szüksége rá, gyakorlatilag mást nem tudunk róluk.”

A versenyre szeptember 8-ig lehet nevezni az alapítvány honlapján és közösségi oldalán is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6352-jotekonysagi-futast-rendeznek-a-legimentok-segitesere?fbclid=IwAR2uxw9ice3QTGsLmeyTGzhmY8hhV3Dd-3PRoTLqFxw9fsiKeOeGeYjHAqI