József Attila versmondó verseny a könyvtárban

2023. március 21. (kedd)

Helyi és környékbeli iskolákból érkeztek azok a versenyzők, akik részt vettek a Fejér György Városi Könyvtár által rendezett megmérettetésen. A diákok a kötelező József Attila versen túl egy szabadon választottal is készültek.

József Attila költészetén kívül Arany János, László Noémi, Lackfi János és más, többnyire kortárs költők versei is felcsendültek a versenyen. Ezekbe is bepillantást nyújtottak azok a versenyen induló gyerekek, akik fontosnak érzik a versmondást.

”Azért ajánlanám a korosztályomnak, mert sokszínű. Sokféle kifejezést és érzelmet lehet egy versben átadni. Szerintem ez a fő ok, amiért buzdítanám a kortársaimat a versmondásra.” – mondta Kohári Kristóf, a Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója.

A zsűri mindenkitől két verset hallgatott meg. Több szempont alapján hoztak döntést. Külön pontozták az előadásmódot, a beszédtechnikát, valamint a versválasztás is befolyásolta az eredményt.

Monduk Katica, a Szabó István Általános Iskola tanulója: „Én a Tóth Krisztina Virágevő Zsiráfeső Rádióját mondtam, igazából nekem gyorsan megy a verstanulás, egy tizenöt-negyed óra alatt meg tudom ezt tanulni. És egy olyan verset választottam, ami az én korosztályomat leköti és úgy gondoltam, hogy ez pont egy olyan vers, ami leköti a közönséget, a korosztályomat.”

A versenyen közel húsz felső tagozatos diák vett részt. A legjobbak a megyei döntőn folytathatják a megmérettetést.

Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója: „Először van egy iskolai forduló, majd az iskolából továbbjutók kerülnek ide, Keszthelyre a Fejér György Városi Könyvtárba a járási fordulóra, majd akik innen továbbjutnak, ketten-ketten korcsoportonként továbbmehetnek a megyei fordulóba, amelyet a Deák Ferenc Megyei Könyvtár szervez meg. Idén Lendván lesz a megyei fordulója a József Attila szavalóversenynek.”

A József Attila versmondó verseny megyei döntőjén Mészáros Léna az Egry Iskolából, Monduk Katica a cserszegtomaji Szabó István Általános Iskolából, Neményi Hanna Zalaszántóról, valamint a Sármelléki Általános iskola tanulója, Nagy Gvendolin képviselheti majd a keszthelyi térséget.

Király Erika – Keszthelyi Tv

Képek