Jubilál a József Attila szavalóverseny

2022. március 25. (péntek)

A héten rendezték a megmérettetés keszthelyi fordulóját. A térség diákjai közül négyen kvalifikálhatták magukat a megyei döntőre. A zsűri szerint az anyanyelvünk ápolása miatt van nagy jelentősége ennek a versenynek.

József Attila Tavasz van, gyönyörű! és a Csodaszarvas című művei voltak a kötelezően szavalandó versek. Szabadon választott művel is kellett készülni. Arany János, Petőfi Sándor és Kosztolányi Dezső mellett például Szép Ernő és Szabó T. Anna strófái is elhangzottak. De a legnépszerűbb a verseny névadója volt.

Csepregi Lilla sármelléki tanuló: „Én színművészeti gimnáziumba jelentkeztem, ahová fel is vettek és nagyon szeretem a verseket. Mivel oda készültem, biztos voltam benne, hogy ide is fogok, mert nagyon szeretem József Attilát és az ő életét, a verseit, egy hatalmas szerelmem nekem. Én ezért szeretek ide járni és ezért jelentkeztem erre a versenyre megint.”

A zsűri fontos értékelési szempontja volt, hogy a korosztálynak megfelelő verset adott-e elő a versenyző. Természetesen a szövegértést, a szépkiejtést és az előadásmódot is figyelték. Az ítészek szerint a diákok magukévá tudták tenni választott verseiket.

Hegedüs Éva, a zsűri elnöke: „Nagyon-nagyon nehéz volt a két József Attila vers, amit központilag kaptak a gyerekek kötelező versnek. Ott egy picit több volt a hiba, ott előfordult, hogy kimaradt egy sor, előfordult, hogy megakadtak a gyerekek. A szabadon választott versnél összpontosítottak, ott volt egy-egy nagyon jó előadás mindenkinek a saját karakteréhez mérten.”

Ez volt a harmincadik József Attila Szavalóverseny. A járvány miatt csúszott erre az évre a jubileumi megmérettetés. A keszthelyi területi fordulóra 15-en neveztek, két korosztályban.

Magyar Szilvia könyvtáros: „Ketten az 5-6-os korosztályból, illetve a 7-8. osztályosokból is az első kettő jut tovább és képviseli a területet. Bízunk benne, hogy ügyesek lesznek és lehozzák a serleget. Az elmúlt évben különben elhozta Keszthely térsége a serleget a megyéről.”

Az április 9-ei megyei döntőre az 5-6. osztályosok közül Mayerhoffer Méri és Horváth Lili jutott tovább. A 7-8-as korosztályból Csepregi Lilla és Fischl Sára Rebeka képviselheti majd Keszthelyt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8974-jubilal-a-jozsef-attila-szavaloverseny