Jubiláló nemzetközi verklitalálkozó Keszthelyen

2023. szeptember 4. (hétfő)

Két napon át volt hangos a verklizenétől Keszthely belvárosa a hétvégén. A Verklifesztivált 10. alkalommal szervezték meg a városban. Az évtizedes helytállók, akik minden évben itt voltak, jelképes díjat vettek át. A programsorozatot össznépi verklizéssel zárták.

Régi idők muzsikájának hangjai töltötték be Keszthely város főterét a hétvégén. Tizedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi verklitalálkozót. A  Fő téren és a sétálóutcán is megtalálhatóak voltak a legkülönfélébb zenészek különleges verklijeikkel.

A kackiás verklis, Ring István Paksról látogatott el a verklifesztiválra. Tapasztalatai szerint egyre népszerűbb ez a fajta muzsika, amerre jár nagyon jó szívvel fogadják. Az országban ennek ellenére csak 7 hangszerről tud, amelyik működik is. A rajtuk játszók száma sem nagy:

„Én úgy lettem verklis, hogy én szaxofonos vagyok eredetileg, és sokat kínlódtam, hogy tudjak egyszerre énekelni, és szaxofonozni. Ez eddig még senkinek nem sikerült a világon. Nekem sem, úgyhogy kerestem egy hangszert, hogy mi az, amivel tudnám kísérni az énekhangomat, és rátaláltam a verklire. Épp ezért eltökéltem magamban, hogy az én verklimből magyar zenék is szóljanak, szóval elkészítem a lyukszalagot magamnak, és tulajdonképpen a saját zenémmel kísérem az énekhangomat.”

Magyarországon kívül Ausztriából, Németországból, Szlovákiából, Svájcból, Szlovéniából, Hollandiából, Belgiumból, de még Kanadából is  érkezett hangszeres. Voltak, akik idén látogattak el először Keszthelyre, de sokan már 10 éve mindig visszajárnak.

„Miért jön valaki vissza ide? Először is imádom ezt a várost. A közönséget, valóban 10 éve térek ide vissza, ha tehetem mindig szívesen jövök, mert ez a rendezvény az egyik legkedvesebb számomra, és mindig nagyon jól szervezett, és ezért nagyon hálás is vagyok, hogy visszatérhetek ide, mert ez egy speciális hely, itt Keszthelyen, a közönséggel, akik ennyire szeretnek minket. Ez a város beköltözött szívembe mára.”
mondta PAPE LUTZ, zenész

Vasárnap délután minden kintornás felvonult a Fő térre. A jubileum kapcsán 4 művész egy-egy ünnepi serleget kapott annak emlékére, hogy már 10 éve ide járnak minden évben. Mellettük minden zenész egy-egy üveg balatoni borral gazdagodott. Ezután egymást váltva szólaltatták meg a verkliket a népes közönség előtt.

 „Az idei fesztivál, olyan volt, mintha csak visszatértünk volna a gyökerekhez, sokkal inkább a zenei eszközök álltak a főszerepben. Nem fektettünk akkor hangsúlyt a színpadi show-ra, a színpadi elemekre, azzal foglalkoztunk, amit ez jelent, ennek a kultúrájával. Az idei évben sokkal nemzetközibb volt a fesztivál, több országból jöttek résztvevők. Ennélfogva nagyon örülök, hogy ismét itt lehettünk, ezen a csodálatos rendezvényen, ami úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült, mint az időjárás, mint az érdeklődés tekintetében, és reméljük, hogy a vendégek is legalább olyan jól érezték magukat, mint mi.”
összegezte az elmúlt 2 napot HANSJÖRG SURBER, főszervező

A nemzetközi fesztivál nagyon népszerű minden évben. A közönség szívesen hallgatta a muzsikásokat mindkét nap.

https://tvkeszthely.hu/hirek/10699-jubilalo-nemzetkozi-verklitalalkozo-keszthelyen

Képek