Jubilált a Zalai Borcégér

2017. augusztus 14. (hétfő)

Balaton-felvidéki Zenit lett a Város Bora

„A jubileumi XXV. Zalai Borcégér, Keszthelyi Borünnep mindenkinek legnagyobb megelégedésére kezdetét veszi.” – a kisbíró kikiáltójára gyülekeztek a résztvevők a jubileumi borcégér felvonulására. Borlovagok, borhölgyek, fúvósok, táncosok, huszárok és lovaskocsik alkották a menetet, mely az Erzsébet királyné utca felé haladt a Balaton-part irányába.A borutca ezúttal is Helikon és a Balaton szálló közti árnyas részen kapott helyet. 13 borház kínálja itt széles repertoárját a nagyközönségnek.

„Nyíregyházáról érkeztünk, most jelen pillanatban itt a Helikon szállóban nyaralunk. Nagyon jól érezzük magunkat, már láttuk, hogy tegnap építették a sátrakat és nagyon várjuk az egész heti rendezvényt.” – nyilatkozta Oroszváriné Gál Gabriella.

A Keszthelyi Televízió is tudósított 25 évvel ezelőtt az első Zalai Borcégérről. A három napos rendezvényen 15 zalai település 64 boros gazdája, több mint 120 fajta borral volt jelen.

Egy 1992-es franciaországi tanulmányutat idézett fel köszöntőjében a város polgármestere, melyen egy zalai csapat vett részt. A küldöttség vezetője a megyei közgyűlés akkori elnöke, Pálfi Dénes volt, aki jelenleg is a Da Bibere Zalai Borlovagrend tiszteletbeli nagymestere. Az ott szerzett tapasztalatok szülték az ötletét egy helyi borfesztiválnak. Páli Lajos, akkori megyei főkertész volt a borcégér kiötlője. Fő célja a zalai borászok helyzetbe hozása volt:

„Abba az időbe volt mélyponton Magyarországon a borértékesítés. A zalai gazdák különösen hátrányban voltak, mert mindig nagyüzemek felé értékesítették a boraikat, amelyeknek az exportja lecsökkent…nem csökkent, zuhant. Ez volt a legfontosabb indítéki oka. Ehhez mind hozzájött a turizmusnak föllendítése.”

A jubileumi megnyitón köszöntőt mondott a Magyar Borrendek Országos Szövetségének elnök nagymestere, valamint a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Főosztályának vezetője is. Két új tagot avatott a házigazda Da Bibere Borlovagrend. Zsiga Zsolt, Nagyrada polgármestere és Romsics Bence, cserszegtomaji borász tett esküt a rendezvényen. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa jelképesen megnyitotta az országos szüretet. Csabagyöngye szőlőt préseltek, ez a legkorábban érő fajta hazánkban, szüretét a megnyitó napján, Ordacsehin kezdték meg.

„A győztes nem más, mint a Papp és Fiai Pincészet Balaton-felvidéki Zenit 2016.” – hirdette ki Keszthely Város Borát Ruzsics Ferenc polgármester. Egy szakmai bizottság 16 nevezett bor közül ajánlott 3-at a városvezetésnek. A Papp és Fiai Pincészet negyven éve az elsők között kezdte termelni a szőlőt ehhez a szerintük nagyobb ismertségre érdemes borhoz. A 2016-os zenitjük idén minden nevezett versenyen elsöprő sikert ért el.

„A hegyközségi borversenyen ez volt a csúcsbor tulajdonképpen. Utána beneveztük a Balatoni Borok Versenyére, ott is aranyérmes lett, aztán a Georgikon Borversenyen szintén. Ennek okán gondoltuk, hogy megpróbáljuk a Keszthely Város Borát is. most már legalább öt-hat éve kihagytuk ezt a produkciót, gondoltam most hátha sikeres lesz ez a bor és aztán bejött.” – mondta el a győztes pincészet tulajdonosa, Papp Ferenc.

Forrás: Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8137/megkezdodott-a-jubileumi-zalai-borceger/