Jubileumi karnevál Keszthelyen

2009. február 20. (péntek)

Gladiátorok, gólyalábasok, várvédők, néptáncosok és maskarások vonulnak Keszthely Fő terére szombaton délután, hogy búcsút vegyenek a farsangtól, no és persze a zord, hideg téltől is.

Az első keszthelyi karnevált éppen tíz esztendővel ezelőtt rendezte meg a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete – mondja el Nádler Józsefné, az egyesület elnöke. A hagyomány szerint a maskarások már kora délután a Helikon Kastélymúzeum parkjában gyülekeznek. A belváros ilyenkor teljesen kihalt, néhány járókelőn kívül teremtett lelket sem lehet látni. Öt perc múlva az apró utcákból már özönlik a nép, a tér zsúfolásig megtelik a felvonulókkal, kíváncsiskodókkal. Gyakran 2-3 ezren is összegyűlnek, és évről-évre emelkedik a maskarások száma is. Tavaly közel 400 jelmezes masírozott végig a Fő utcán. A felvonulók pompásabbnál pompásabb, ötletesebbnél ötletesebb jelmezeket öltenek magukra: megjelenítették már a Flinstone-családot, megörökítették a négy évszakot, a bolygók keringését, mezőgazdasági farmot hoztak létre, természetesen a hozzátartozó legkülönfélébb állatokkal. A jelmezesek a városháza előtt felállított színpadon egy rövid produkciót mutatnak be, közben a szervezők pogácsát, süteményt, csokoládét osztanak szét a felvonulók között, de a nagy hidegre is jó előre felkészülnek; a fázósabbakat forró teával, forralt borral kínálják.

Nádler Józsefné visszaemlékezik a kezdetekre is, amikor jobbára csak a borbarát hölgyek öltöztek be, és persze vitték magukkal a felvonulásra férjeiket, gyerekeiket, családtagjaikat. A Balaton-vidék híres a jó borairól, ezért szőlős-, borosgazdákat, borrendi képviseleteket hívtak meg, mert úgy gondolták, hogy a hazai nedű jól illik karnevál hangulatához. Azóta már bátrabbak lettek a keszthelyiek, egyre többen öltöznek be, civil szervezetek, gyakran akár 80-90 fős társaságok vesznek részt a versengésben. A karnevál idején megnő a szállodák forgalma is: a külföldi vendégek egy része is jelmezt ölt, míg mások csak szemlélői a tarka-barka forgatagnak.

A karnevál a Festetics-kastély patinás termeiben álarcosbállal folytatódik. A bálozók nagy része természetesen ide is jelmezben érkezik, így órákig csak találgatni lehet, kit is rejt az álarc. A borhölgyek idén egy vidám, ropogós, jó hangulatot teremtő táncot – a farmertáncot – és egy kicsit más stílusú, török fátyoltáncot mutatatnak be. A bál bevételéből az évközi köztéri rendezvényeket, közösségi, kulturális programokat – mint például az Országos Tabányi Harmonikaverseny – finanszírozzák – tette hozzá az egyesület elnöke.

forrás: Monitor www.monitormagazin.hu / MTI
fotó: Monitor