Kalózban is a legjobb

2023. augusztus 4. (péntek)

Tovább gyarapította magyar bajnoki címeit Sallai Gábor. A keszthelyi vitorlázó ezúttal a kalóz hajóosztályban állhatott a dobogó legfelső fokára. A tradicionális hajóosztály sokak által kedvelt, többen ezen kezdték el pályafutásukat. Azt mondják, aki tud és szeret vitorlázni, előbb-utóbb visszatér ehhez a kishajóhoz.

Július 26. és 30. között rendezték a kalóz nyílt ob-t. Két cseh hajóssal nemzetközi volt a verseny. Sallai Gábor korábban bronzérmes is volt az osztályban, negyedik próbálkozásra sikerült társával, Pay’r Annával diadalmaskodni.

Büszkén mutatta keszthelyi egyesületének kikötőjében Gábor a bajnoki serleget. A vándortrófea egyidős vele, 1978 óta jár kézről kézre a kupa. Más hajóosztályokban többszörös bajnok már a keszthelyi vitorlázó.

„Mostanában nem nyertem, nyertünk magyar bajnokságot, úgyhogy ez most így értékes volt. igazából nem nagyon tudtam olyan versenyeken elindulni, ahol lett volna jó esélyünk. Itt most fel tudtunk erre jobban készülni. Azt hiszem, hogy kicsit taktikusabban versenyeztünk, mint a többiek és próbáltunk igazán keveset hibázni. Azt hiszem, hogy ez volt a kulcs, hogy tudtunk nyerni” – nyilatkozta Sallai.

A kalóz a legrégebbi aktív kishajós osztály a Balatonon. 1941-ben már versenyeztek vele a magyar tengeren. Nem túl gyors, inkább taktikus osztály. A mai mezőnyben sok olyan hajós van, akik nagyhajókról visszatérve, vagy azok mellett bontanak vitorlát ebben az osztályban.

Vass Ádám, a Magyar Kalóz Osztályszövetség elnöke: „Jó példa erre egyébként éppen az idei bajnokunk, Sallai Gabó, aki nagyon sok hajóosztályban megfordult, nagyon közel járt 470-ben ahhoz, hogy olimpián vegyen részt. Emellett az egyik alap tagja a katamarános mezőny egyik komoly képviselőjének a Team Kaálinak és mégis ott van velünk a kalózban.”

Szülőhazája, Németország után nálunk van a legnépesebb mezőnye a kalóznak. Az országos bajnokságon 40 hajó indult. Sallai Gáborék természetesen címvédésre készülnek.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV