Kamionokat és buszokat ellenőriz a rendőrség

2021. október 13. (szerda)

Buszokat és tehergépjárműveket ellenőrznek a rendőrök a héten országszerte a ROADPOL Truck&Bus keretében. Az egyhetes európai összehangolt közlekedésrendészeti akció során a járművek műszaki állapotát, a pihenőidő betartását és a rakományt is vizsgálják az egyenruhások. Az ellenőrzés kiterjed az illegális migráció, az embercsempészés, a kábítószerrel, valamint lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására is.

Egy héten keresztül ellenőrzik a rendőrök a kamionokat és a buszokat. Folyamatosan állítják meg a sofőröket. Zala megyében három helyszínen, a 74-es és a 71-es főúton, valamint a rédicsi határátkelőnél történik a kontroll. Ezeken az útszakaszokon jelentős a személy- és tranzitforgalom. A sofőrök szerint nem akadályozza őket a munkájuk elvégzésben a folyamat.

„Hamar lemegy az ellenőrzés. Tehát ez egy 5-10 percen belül. Tehát semmi extra nincs ebben.” – osztotta meg Horváth Ferenc.

A sofőröket is ellenőrzik a rendőrök. Az alkoholfogyasztás mérésén túl az adataikat is felülvizsgálják. Bár a megyében nem jelentős a buszok és a tehergépjárművek balesete, a kontroll célja elsősorban ezek megelőzése, az esetleges szabálytalanságok felderítése. A folyamat során szemügyre veszik a járművek műszaki állapotát és ellenőrzik a rakteret is. Az ellenőrzés kiterjed a kábítószerrel, valamint lőfegyverrel kapcsolatos bűncselekmények felderítésére, megszakítására is.

„A kollégáim a tehergépjárműveknek rakterét, rakományait, műszaki állapotát a járműveknek. Kitérve ide az illegális migrációval kapcsolatos ellenőrzésekre is. Hiszen ezen rakterekben, járművekben esetlegesen megbúvó migránsok ellenőrzését is végrehajtjuk. A járművek ellenőrzése során itt az ősz, párásabb, csapadékosabb az időjárás, ebből kifolyólag már a gumiabroncsoknak műszaki állapotát is ellenőrizzük. Megnézzük a profilmélységet, megfelelőek-e.” – ismertette Soós Szabolcs a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság, Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az európai összehangolt közlekedésrendészeti akció ezen a héten tart. A fokozott ellenőrzést az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata hirdeti meg évente többször. Országszerte kell számítani a rendőrök jelenlétére az utak mentén. Munkájukat a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei is segítik, akik a túlsúlyt vizsgálják.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8503-kamionokat-es-buszokat-ellenoriz-a-rendorseg