Kántor Szakmai Nap Keszthelyen

2022. november 30. (szerda)
KesztHelyi identitás

Keszthelyen tartották a Veszprémi Főegyházmegye idei Kántor Szakmai Napját. A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont. A rendezvényen előadásokat hallhattak a résztvevők, valamint kötetlen beszélgetéseken oszthatták meg egymással tapasztalataikat, gondolataikat.

Közös zenei szolgálatot teljesítettek a délelőtti misén a Kántor Szakmai Nap résztvevői. Mindannyian a Veszprémi Főegyházmegyéből érkeztek Keszthelyre. Idén a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott helyet a rendezvénynek, házigazdája a plébánia kántora, Németh Kristóf volt.

„Számomra ez a Kántor Szakmai Nap egy örömteli esemény, mert találkozhatok azokkal a kollégáimmal, akikkel egyébként ugye nem találkozhatnék. Hiszen a kántor szakma, mondhatjuk így, vagy hivatás, az egy magányos hivatás. Ritka, hogy egy plébánia több kántort is alkalmazzon, így számunkra ez nem csak egy továbbképzési lehetőség, hanem egy találkozás is régi vagy új ismerősökkel, barátokkal.”

A Kántor Szakmai Napot minden évben megszervezik. Célja a találkozás és a szakmai tapasztalatcsere. Hivatásuk egy elköteleződés az egyház iránt.

„Számunkra ez egy hivatás, hiszen nagy elköteleződéssel jár. Családilag is nagy támogatás kell hozzá, mert hétről hétre, napról napra, hétvégéről hétvégére, ünnepnapról ünnepnapra a szentmiséken jelen tudjon lenni és nem csak szakmailag. Azt hittel és érzéssel is tudja közvetíteni a hívők irányába. Ezeken a szakmai napokon a találkozás örömén kívül különböző témákban mélyülünk el.” – ismertette Zsilinkszy Cecília szervező, kántor.

Mindig egy előre megbeszélt téma köré szervezik a napot. Szó esett a modális hangsorokról, a Reutter emlékévről és repertoárbővítésről is. Cséry Gergő atya a szentmise programadó könyörgéséről beszélt.

„Azt gondoltam, hogy ez egy olyan téma, amely hasznos lehet és amelyhez talán találok anyagot is. Picit tévedtem, mert azt gondoltam, hogy nagyobb mennyiségű anyag áll rendelkezésre, de azért sikerült. Régebbi könyvekből, illetve a webes elérhetőségekből is találtam olyan használható információt, illetve leírásokat, melyek a meglévő tudásomat még kiegészítették, illetve amit most az előadásba be tudtam építeni.”

A szakmai napon kötetlen beszélgetésre is volt idő, valamint a karmelita bazilika orgonájával is megismerkedhettek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9824-kantor-szakmai-nap-keszthelyen