Karácsonyfadísz felajánlásokat vár a Balatoni Múzeum

2024. január 18. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Karácsonyfadísz felajánlásokat vár a Balatoni Múzeum.

Bár a hagyomány szerint vízkeresztkor kell lebontani a karácsonyfákat, manapság még sokaknál később is áll a fa. A Balatoni Múzeum néprajzi gyűjteményét szeretné gyarapítani, így szívesen veszik, ha ajánlanak fel nekik díszeket. Nemcsak a korábbi évtizedek darabjait várják, a modern kor ékeit is oda lehet adni, hogy megőrizzék azokat az utókornak. Jelen pillanatban a ’60-as, ’70-es évekből származó dekorációk vannak az intézmény gyűjteményében. Mindegyiknek külön szimbolikus jelentése van, ezekből a későbbiekben akár egy önálló tárlat is készülhet.

„Mindenkit arra kérünk, hogy gondolja át, hogy van-e olyan dísze otthon, amit szívesen felajánlana a múzeum számára. Biztosan sok helyen lapul néhány régi, akár szülőktől, nagyszülőktől örökölt dísz. És tudom, hogy ezektől nem könnyű megválni, de ezeket a tárgyakat egy múzeum gyűjteményében úgy gondolom, hogy méltó helyre lehet helyezni. Azonban fontos, hogy nemcsak a régi díszek gyűjtésére koncentrálunk, hanem jelenkorunk karácsonyfadíszeit is várjuk a felajánlásra.” – mondta el Csüllög Zsófia néprajzos-muzeológus.

A díszeket a Balatoni Múzeumba is le lehet adni, de a munkatársak szívesen el is mennek értük. További információ az info@balatonimuzeum.hu e-mail címen kérhető.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek