Karácsonyi kézműveskedés a múzeumban

2023. december 19. (kedd)
KesztHelyi identitás

Mézeskalácsot sütöttek és különböző karácsonyi dekorációkat készítettek a családok a Balatoni Múzeumban. Az intézmény minden ünnephez kapcsolódóan szervez kézműves foglalkozásokat, ezek mindig nagy népszerűségnek örvendenek. A Néprajzi Látványtárban minikiállítást nyitottak a karácsonyi szokásokhoz kapcsolódó tárgyakból.

A gyerekek szakszerű segítséget kaptak a mézeskalács elkészítéséhez. A tipikus karácsonyi sütemény összeállítása a fiúk körében is nagy érdeklődésre tartott számot. Sok család készíti otthon ezt az édességet, a Balatoni Múzeumban azonban újabb technikákat, díszítési lehetőségeket tanulhattak meg az érdeklődők. Ezúttal különböző magokkal dekorálták az édességet.

„A gyúróval így meggyúrtuk. Mondták nekem, hogy még egy picit vékonyra csináltam, és akkor próbáltam újra és újra, aztán végül tudtam csinálni jól. Akkor aztán még alak izé volt, akkor ráraktuk az alakot, és aztán ráraktunk három típusú magot. Most éppen nem tudom milyen mag, de volt ott mag.” – mondta egy résztvevő, Antal Csongor.

A karácsonyi díszek elkészítéséhez most is minden alapanyag rendelkezésre állt. Voltak, akik papírcsillagot készítettek, ezt dekorálták különböző szalagokkal, filcekkel és csillámporral. Népszerű volt a tobozból készülő karácsonyi manó, ehhez fonalból készítettek sapkát a gyerekek. Az érdeklődők egy minitárlat keretében a régi karácsonyi hagyományokba is beleshettek, a betlehemezés kellékeit is szemügyre vehették.

„Itt Zalában még találtak regösöket az 1900-as évek elején is, illetve a betlehemezés is nagyon népszerű volt itt nálunk, de ugye ez egész Magyarországra jellemző. Ami kifejezetten népszerű volt itt Zalában, vagy több helyen előfordult a környéken, a Balaton környékén, az a bábtáncoltató betlehemezés. Ez nagyon egyedi itt nálunk, több bábtáncoltató betlehem is van a gyűjteményben.” – tette hozzá Csüllög Zsófia, a Balatoni Múzeum néprajzos-muzeológusa.

Akiket érdekelnek a néphagyományok, azoknak érdemes betérni a Balatoni Múzeumba, hiszen nem csak megnézhetik a kiállított tárgyakat, hanem információt is kaphatnak azok eredetéről és egykori funkciójáról.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek