Karácsonyvárás Keszthelyen

2009. november 30. (hétfő)

Advent első vasárnapján Dr. Paskai László bíboros, nyugalmazott érsek volt Keszthely város vendége. A bíboros a keszthelyi karmelita rendház meghívására érkezett a városba; délután misét celebrált a bazilikában és meggyújtotta a város adventi koszorújának első gyertyáját.

Negyedik éve élő szép hagyomány, hogy Keszthely lakosai közösen ünneplik az adventet a sétálóutcán felállított óriási koszorú körül. Négy gyertyáját más-más egyházi méltóság lobbantja lángra, és megosztja ünnepi gondolatait a jelenlevőkkel. Ruzsics Ferenc polgármester köszöntő szavait követően az idei első gyertya meggyújtására Dr. Paskai Lászlót kérte fel. Az érsek atya emlékeztetett rá, hogy a várakozás, mely az adventi ünnepkör lényege, hozzátartozik az emberi élethez, ez alatt készül fel a lélek a várt eljövetelére. Giovanni Papini gondolatait idézve elmondta, hogy mindenkinek szüksége van Istenre, aki ezt nem is tudja, annak a leginkább; tudtán kívül mindenki őt keresi a világban. Emlékeztetett rá, hogy a békesség a szívünkben van, saját magunkban tudjuk azt megtalálni. Ünnepi gondolatai végén megáldott az adventi koszorút és a városi betlehemet; ekkor gyulladtak fel a sétálóutca karácsonyi fényei is.

Ezt követően a bíboros a Balaton Színházban mutatta be testvére, Antal naplóját, melyet a karmelita rendház adott ki. A „Vándorúton” című könyv a Paskai fivérek világháború alatti menekülésének keszthelyi emlékeit örökíti meg, amelyben a város karmelita atyái nyújtottak segítséget számukra.

fotó: Monitor (www.monitormagazin.hu)

Nézze meg galériánkat!

Kapcsolódó cikkek:
Advent ablakai – karácsonyi kirakatverseny