Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe

2021. július 21. (szerda)

Július 16. a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe. Keszthelyen vasárnap tartották a Kármelhegyi Boldogasszony búcsú ünnepi szentmiséjét, excellenciás és főtisztelendő Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita celebrált. A szentmisét követően skapulárés körmeneten vettek részt a hívek.

A zsúfolásig megtelt Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikába vonultak a szentmisére Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén. Amit azóta ünneplünk, hogy a Szűz anya megjelent Stock Szent Simon látomásában 1251. július 16-án. A hagyomány szerint a Szűzanya angyalok és szentek kíséretében jelent meg a rendfőnöknek és átnyújtotta neki a skapuláré nevű vállruhát azzal az ígérettel, hogy aki viseli, nem jut a pokolba és a halálát követő szombaton kiszabadul a tisztítótűzből. E kiváltságot később a rendtagokon kívül kiterjesztették minden hívőre, aki a skapulárét, illetve annak éremváltozatát viseli és a Kármelhegyi Boldogasszony oltalma alatt a megfelelő életmódra vállalkozik. A Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletét azok a szerzetesek hozták magukkal Európába, akik a szaracénok elől menekülve kényszerültek elhagyni ősi remeteségüket. A kármeliták házai ma is az imádság és a lelki elmélyülés helyei hazánkban és szerte a világon. A Kármelita Boldogasszony tiszteletére tartott búcsú a hívek elengedését ígéri.

„Azt igyekszünk az emberek felé sugározni,hogy merjük magunkat a Szűzanyára bízni, merjük az ő ruháját magunkra ölteni. És ezáltal Krisztus követőjévé válni. Nagyon sok ember ezt meghallja és vágyva vágyakozik arra, hogy a Jó Istennek a kegyelme őt is megérintse és meneteljen előre. S ezért fontos, hogy most össze tudunk jönni. Az elmúlt másfél év kicsit megviselte közösségeinket és jó látni, hogy az emberek újra bizodalommal vannak.”- mondta Mezei András plébános.

A szentmisét celebráló Dr. Bábel Balázs érsek a fontos lelki ünnepen kiemelte, hogy minden búcsúban benne van a zarándoklat, ami az emberi életnek a jellemzője.

„Mi abban a biztos tudatban vagyunk keresztények, hogy az üdvösség felé tartunk. S ezen az úton, minden ilyen máriás kegyhely segítségünkre van, hiszen annak az üzenete – legyen 700 éves, 500 éves- általában a megtérés, az imádság és a jézus Krisztushoz tartozásnak az intelmét és a szeretetét szokta a lelkünkre kötni.”- mondtza el Dr. Bábel Balázs.

A szentmisét követően, a kármelita hagyományokhoz híven, a bazilika környéki utcákban skapulárés körmenetet tartottak, amelyen közel ezer zarándok vett részt.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8237-karmelhegyi-boldogasszony-unnepe